Germania neagă că şi-ar fi schimbat poziţia privind aderarea Bulgariei la Schengen – presă

Publicat: 01 03. 2011, 12:28
Actualizat: 06 11. 2012, 13:41

Deutsche Welle a informat marţi că Ministerul german de Interne a trimis o scrisoare biroului editorului său bulgar, pentru a dezminţi afirmaţiile lui Ţvetanov.

Ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a declarat săptămâna trecută că Germania şi-a schimbat poziţia privind aderarea Bulgariei şi României la Schengen, iar acum numai Franţa mai cere amânarea acesteia.

Scrisoarea trimisă la Deutsche Welle precizează că Berlinul continuă să susţină aderarea Bulgariei la Schengen, dar numai dacă îndeplineşte cerinţele tehnice, dacă are progrese substanţiale în lupta împotriva crimei organizate şi corupţiei şi dacă îşi reformează justiţia.

O evaluare a progreselor va fi raportul de monitorizare al Comisiei Europene din iulie, a declarat pentru Deutsche Welle un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne.

„Aderarea la Schengen şi abolirea controlului la frontierele interne reprezintă un pas uriaş şi are consecinţe semnificative. Astfel, nu este vorba doar despre îndeplinirea criteriilor Schengen ca proces tehnic, ci şi despre eliminarea punctelor slabe din justiţie şi realizarea de progrese în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate”, precizează scrisoarea.

Potrivit Ministerului german de Interne, punctele slabe reprezintă motive de îndoieli şi scepticism privind aderarea rapidă a Bulgariei la Schengen. „Condiţiile privind reforma în justiţie şi lupta eficientă împotriva corupţiei rămân”, a afirmat ministerul, explicând că, în acest sens, Germania nu şi-a schimbat poziţia după reuniunea miniştrilor de Interne din UE de săptămâna trecută, de la Bruxelles.

În timpul reuniunii, Germania a propus dezvoltarea unui mecanism pentru aderarea în etape la Acordul Schengen. Berlinul recunoaşte că introducerea acestei idei nu va fi uşoară din punct de vedere tehnic, dar a subliniat că schimbările în mecanismul de aderare la Schengen se impun din punct de vedere politic. Propunerea Germaniei a fost susţinută de Franţa, Suedia şi Austria.