Germania nu mai poate fi văzută drept salvatorul Europei în tratarea bolnavilor de COVID-19, spune CNN. Numărul de locuri ocupate la ATI a crescut de la câteva sute în septembrie, la câteva mii în noiembrie, iar medicii se tem că dacă ritmul îmbolnăvirilor se va menţine, în câteva săptămâni vor rămâne fără locuri disponibile. Iuliu Torje este medic ATI în Germania şi îţi spune care e situaţia acolo.
„Este adevărat. Germania este destul de afectată de pandemie în sensul în care foarte mulţi pacienţi sunt internaţi în spital şi mulţi dintre ei în stare gravă. Undeva la 6000 de paturi sunt ocupate pe teritoriul Germaniei, dar ar mai fi undeva la 4000 libere cu posibilitatea să se mai extindă cu undeva în jurul a 10.000 de paturi”, explică el.
Germania are 33 de paturi de ATI la sută de mii de locuitori. Prin comparaţie, Italia are doar 8 paturi la sută de mii de locuitori. Germania a fost salvatorul Europei mai ales în primul val al pandemiei, când a preluat pacienţi din Olanda, Italia, Franţa sau Belgia.
„Trebuia să mai preluăm, dar pentru că acea curbă ascendentă a luat acum o turnură şi a ajuns în faza de platou în multe ţări nu am mai preluat. Statele respective au refuzat să mai trimită pacienţii pentru că s-au redresat cu paturile”, adaugă Iuliu Torje.
Între timp, autorităţile din Germania fac apel la populaţie să respecte restricţiile pentru a putea menţine epidemia sub control. Prim-ministrul landului german Bavaria, Markus Soder spune: „E evident acum că valul a fost stopat, dar din păcate numărul de noi infectări nu scade. Iar secţiile de Terapie Intensivă sunt aproape pline şi numărul de decese este în creştere. Dacă ieşim din lockdown acum, la acest nivel crescut de infectări, vom sfârşi prin a avea măsuri mai drastice decât Cehia şi Austria.”
Şi Angela Merkel a transmis zilele trecute germanilor să reducă contactul până la„“minimul absolut necesar” şi să între în contact cu cel mult o familie. Germania a raportat peste 16.600 de cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore şi 249 de decese.