„Alternativa Tânără”, așa cum este cunoscută organizația de tineret afiliată AfD, a fost clasificată drept grup de extremă dreaptă de către serviciul federal de informații interne din Germania începând din 2023. Această desemnare a însemnat că grupul de tineri se confrunta cu o potențială interdicție în temeiul unei legi germane menite să prevină o repetare trecutului nazist al țării, scrie Politico.
Mișcarea de dizolvare a organizației, susținută de AfD, este considerată o manevră tactică de protejare a partidului, care va deveni cea mai mare forță de opoziție din Bundestag odată cu formarea noului guvern condus de conservatori.
AfD va înființa acum o nouă organizație de tineret care, spre deosebire de Alternativa Tânără, va fi direct sub controlul conducerii partidului.
„Transformarea nu se referă la o moderare a convingerilor lor, ci este mai degrabă un pas pur strategic”, a declarat Anna-Sophie Heinze, un cercetător de la Universitatea din Trier care a studiat filiala de tineret.
Noua aripă de tineret ar urma să fie înființată la un congres al partidului AfD la sfârșitul acestui an.
Unii lideri germani tradiționali au pledat chiar pentru interzicerea AfD, pe care Oficiul pentru Protecția Constituției din Germania o monitorizează ca organizație „suspectată” de extremă dreaptă. Constituția Germaniei permite interzicerea partidelor politice care încearcă să submineze democrația.
Instanțele germane au mai făcut acest lucru doar de două ori: în 1952, pentru Partidul Socialist al Reichului, și în 1956, pentru Partidul Comunist din Germania.