- Home
- Externe
- BERLIN, (24.04.2015, 10:30)
- Valentin Vidu - Mediafax
Germania recunoaşte genocidul armenilor din 1915
Germania, prin vocea preşedintelui său Joachim Gauck, a recunoscut joi seara, pentru prima dată, genocidul armean, subliniind asupra "coresponsabilităţii" sale în această crimă atribuită aliatului său otoman în timpul Primului Război Mondial, relatează AFP în pagina electronică.
Urmărește
694 afișări
Germania recunoaşte genocidul armenilor din 1915 (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
"Este necesar ca şi noi, germanii, să ne facem datoria de a ne aminti", a declarat el, evocând "o coresponsabilitate şi chiar, potenţial, o complicitate (a Germaniei) în genocidul armenilor", în timpul unei ceremonii religioase, la Berlin, cu o zi înaintea comemorării oficiale a unui secol de la masacrele comise de către turcii otomani.
Este pentru prima dată când Germania foloseşte în mod oficial cuvântul "genocid" evocând aceste crime soldate cu 1,5 milioane de victime în perioada 1915-1917. Aproximativ 20 de ţări, inclusiv Franţa şi Rusia, au făcut deja acest pas, în timp ce Ankara respinge în continuare termenul.
Gauck şi-a asumat riscul unei răciri cu Turcia, un aliat de prim-plan pe care Berlinul a depus mereu eforturi să-l menajeze în legătură cu acest subiect. Germania găzduieşte cea mai mare comunitate tuurcă din străinătate, evaluată la aproximativ trei milioane de persoane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Războiul din Ucraina, ziua 1066. Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia
-
Djokovic, accidentat, s-a retras din semifinala de la Australian Open. Zverev, în finală
-
Trump ordonă desecretizarea documentelor despre asasinatele care i-au vizat pe Kennedy şi Martin Luther King
Într-un text publicat luni şi care urmează să fie discutat vineri, grupuri parlamentare germane nu au mers atât de departe ca Gauck, limitându-se să stabilească o legătură între masacrarea armenilor şi "genocidele" din secolul al XX-lea. Iniţiativa a obţinut susţinerea Guvernului german, în urma unor dezbateri aprige.
"Printre noi trăiesc urmaşi ai armenilor şi turcilor, fiecare cu istoria lor. Dar, pentru o coabitare paşnică, este important ca noi toţi să ne referim la aceleaşi principii explicative atunci când este vorba despre memorie", a subliniat Gauck, insistând asupra rolului Germaniei în genocidul armean.
- Germania împreună cu Imperiul Otoman
Istoricul german Rolf Hosfeld s-a mirat, de altfel, în urmă cu câteva zile, într-un interviu pentru postul naţional austriac, de faptul că ţara sa are nevoie de atât de mult timp ca să recunoască genocidul, odată ce numeroase documente arată că Germania imperială se afla, de fapt, în centrul a ceea ce se întâmpla.
Preşedintele Gauck a amintit vorbele "lapidare" ale cancelarului acelei perioade, Bethmann Hollweg, în decembrie 1915: "singurul nostru obiectiv este să menţinem Turcia alături de noi până la sfârşitul războiului, puţin contează dacă armenii sunt aneantizaţi sau nu".
În timpul ceremoniei, joi seara, preşedintele Bisericii Protestante germane Heinrich Bedford-Strohm a denunţat comportamentul Germaniei imperiale drept "o erodare a valorilor etice care, mai târziu (...) avea să conducă la cea mai îngrozitoare traducere a lor odată cu Holocaustul" şi cei şase milioane de evrei masacraţi.
Preşedintele Gauck a evocat afirmaţiile prin care Hitler îşi îndemna ofiţerii la brutalitate, pe 22 august 1939, în momentul invaziei Poloniei. "Cine mai vorbeşte astăzi de aneantizarea armenilor?", îi întreba Führerul.
"Noi vorbim!", i-a răspuns joi seara Gauck, un fost pastor disident din fosta Republică Democratică Germană (RDG) care, de când a devenit preşedinte, în martie 2012, şi-a plasat misiunea sub semnul datoriei faţă de memorie în faţa trecutului greu al Germaniei.
Parlamentul austriac a provocat deja, miercuri, furia Ankarei, recunoscând genocidul armean, o premieră în această ţară aliată, la fel ca Germania, cu Imperiu Otoman în timpul Primului Război Mondial. Turcia a reacţionat rechemându-şi la consultări ambasadorul de la Viena.
Ankara a fost deja foarte iritată de declaraţiile Papei Francisc, care a vorbit pentru prima dată despre genocidul armenilor, şi de Parlamentul European (PE), care a îndemnat Turcia să recunoască genocidul.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cutremur în lumea televiziunii din România! Prezentatoarea-vedetă a postului a demisionat! Declarații în premieră! A fost vreme de 11 ani printre cele mai apreciate figuri din trustul Antena
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe