Germania respinge din nou acuzaţiile Administraţiei Trump că ar profita de valoarea scăzută a euro

Jens Weidmann, preşedintele Băncii centrale a Germaniei, a respins marţi acuzaţiile Administraţiei Donald Trump că Berlinul ar profita de un euro "puternic subevaluat", argumentând că firmele germane sunt bine poziţionate pe pieţele internaţionale pentru că au produse de calitate.

Urmărește
738 afișări
Imaginea articolului Germania respinge din nou acuzaţiile Administraţiei Trump că ar profita de valoarea scăzută a euro

Germania respinge din nou acuzaţiile Administraţiei Trump că ar profita de valoarea scăzută a euro (Imagine: Hepta/ Arhiva Foto Mediafax)

"Firmele germane sunt exportatori de succes deoarece sunt bine poziţionate pe pieţele mondiale şi reuşesc să convingă oamenii cu produse inovatoare", a declarat Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, citat de site-ul agenţiei Associated Press.

"Acuzaţia că Germania ar profita de pe urma Statelor Unite şi a altor ţări utilizând o monedă subevaluată este mai mult decât eronată", a subliniat Jens Weidmann.

Valoarea euro este determinată de factorii pieţelor financiare, fiind influenţată de politicile europene şi americane, a insistat Jens Weidmann.

"Politica monetară (a zonei euro -n.red) nu este determinată la Berlin, ci mai degrabă la Frankfurt, de Consiliul de conducere al BCE, scopul fiind stabilitatea în întreaga uniune monetară", a explicat Jens Weidmann, potrivit site-ului agenţiei Reuters.

Administraţia Donald Trump a acuzat săptămâna trecută Germania că utilizează un euro "puternic subevaluat" pentru a "profita" de exporturi în relaţia cu SUA şi cu partenerii europeni ai Berlinului. Cancelarul Angela Merkel a respins imediat ideea, reiterând că Banca Centrală Europeană (BCE) este independentă şi denunţând politicile Washingtonului.

"Principalul obstacol în a considera Parteneriatul transatlantic de comerţ şi investiţii (TTIP) drept un acord bilateral este Germania, care continuă să profite de pe urma altor ţări din UE şi de pe urma Statelor Unite utilizând o «implicită marcă germană» care este puternic subevaluată", a declarat Peter Navarro, şeful Consiliului prezidenţial pentru Comerţ Naţional din SUA. "Dezechilibrul comercial structural al Germaniei în relaţia cu alte ţări şi cu SUA evidenţiază eterogenitatea în cadrul Uniunii Europene, astfel că acest acord ar fi unul de tip multilateral prezentat ca bilateral", crede Peter Navarro.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a respins imediat acuzaţiile. "Germania a pledat permanent ca Banca centrală Europeană (BCE) să aibă politici independente, aşa cum de altfel proceda şi Banca centrală germană când nu exista euro", a declarat Angela Merkel, citată de site-ul Tagesschau.de. Cancelarul Germaniei a subliniat că firmele germane depun eforturi pentru a fabrica produse competitive pe piaţa mondială. În acelaşi timp, Angela Merkel a cerut clarificări din partea Administraţiei Donald Trump privind interdicţiile impuse imigranţilor din şapte ţări situate în Orientul Mijlociu şi Africa. "Eu am spus clar că eforturile antiteroriste nu justifică o abordare generală împotriva unor ţări şi a unor persoane de o anumită religie. Solicităm clarificări", a încheiat Merkel.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici