- Home
- Externe
- BERLIN, (08.08.2016, 16:00)
- Mihai Draghici
Germania şi Olanda vor testa noi sisteme NATO antirachetă care ar putea fi montate în Europa de Est
Germania şi Olanda vor efectua, în octombrie, teste antiaeriene şi antirachetă, în cadrul unui nou concept NATO de apărare care ar putea fi aplicat în Polonia şi în ţările baltice pentru descurajarea Rusiei, afirmă generalul german Michael Gschossmann, citat de site-ul agenţiei Reuters.
Urmărește
1995 afișări
Germania şi Olanda vor testa noi sisteme NATO antirachetă care ar putea fi montate în Europa de Est (Imagine: AFP / Mediafax Foto)
Generalul de brigadă Michael Gschossmann a explicat că operaţiunile comune vor contribui la o nouă abordare care va permite Alianţei Nord-Atlantice să protejeze ţările baltice şi Polonia, preocupate de acţiunile Rusiei. În contextul în care Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, Letonia, Lituania, Estonia şi Polonia se tem de militarizarea enclavei ruse Kaliningrad.
Testul programat în luna octombrie va inaugura un nou concept al sistemelor de apărare antiaeriană şi antirachetă dezvoltate de Germania şi Olanda în ultimele 12 luni, fiind vorba de o premieră în Europa, a explicat Michael Gschossmann, comandantul diviziei pentru dispozitive la sol al Forţelor Aeriene germane.
Peste 40 de interceptoare vor fi testate în cadrul unui exerciţiu NATO programat pe Insula greacă Creta la începutul lunii octombrie. La manevre vor participa 300 de militari din Germania şi 100 din Olanda, precum şi 10 militari din SUA şi un distrugător american echipat cu sisteme antibalistice Aegis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
După teste, comandanţii militari din Germania şi Olanda vor declara funcţional sistemul Forţei binaţionale de Reacţie pentru Apărarea Antiaeriană & Antirachetă. Sistemul va fi disponibil pentru a fi mobilizat de NATO în anumite regiuni.
Oficiali din ţările baltice au salutat instalarea de către Statele Unite a unor sisteme Patriot în Europa de Est, dar valoarea simbolică a acestui nou sistem va fi şi mai mare, subliniază Gschossmann.
"Vom oferi garanţii de securitate suplimentare şi vom transmite un semnal politic prin mobilizarea acestui sistem mixt - german, olandez, cu elemente americane Patriot -, care are caracter pur defensiv şi care va putea fi staţionat în Polonia sau în ţările baltice", a subliniat generalul german.
Noul sistem riscă să atragă reacţia vehementă a Rusiei, care a criticat deja în mai multe rânduri planul de instalare a unor elemente antirachetă fixe în România şi Polonia şi suplimentarea efectivelor NATO în Europa de Est.
Citeşte şi: Ministerul rus de Externe: Instalarea scutului antirachetă american în Coreea de Sud afectează securitatea Rusiei şi Chinei
Citeşte şi: Un oficial rus avertizează: NATO exercită presiuni prin ţări est-europene. Scutul antirachetă creează riscuri
Citeşte şi: NATO suplimentează prezenţa militară în Europa de Est, inclusiv în România. Alianţa va prelua controlul asupra sistemului antirachetă
Citeşte şi: Rusia ar putea instala rachete nucleare în Kaliningrad ca reacţie la sistemul antirachetă NATO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe