Germania suspectează sabotaj în cazul cablurilor submarine avariate din Marea Baltică

  • Germania a declarat marţi că avarierea a două cabluri submarine de telecomunicaţii din Marea Baltică trebuie considerată, cel mai probabil, un act de sabotaj.
  • Declaraţia a fost făcută de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, înaintea unei întâlniri cu omologii săi din UE la Bruxelles.
Urmărește
1410 afișări
Imaginea articolului Germania suspectează sabotaj în cazul cablurilor submarine avariate din Marea Baltică

Germania suspectează sabotaj în cazul cablurilor submarine avariate din Marea Baltică

„Nimeni nu crede că aceste cabluri au fost tăiate accidental. De asemenea, nu pot să cred în ipoteze precum cea a ancorelor de navă care ar fi provocat accidental această avarie”, a declarat Pistorius.

Cele două cabluri de fibră optică – unul conectând Finlanda şi Germania, celălalt legând Suedia de Lituania – au încetat să funcţioneze între duminică şi luni. Incidentul aminteşte de alte atacuri asupra infrastructurii din regiune, în contextul războiului dintre Rusia şi Ucraina.

„Trebuie să constatăm, fără a şti exact cine este responsabil, că este vorba despre o acţiune de tip ‘hibrid’. Şi trebuie să presupunem, chiar dacă încă nu avem certitudini, că este sabotaj,” a adăugat Pistorius.

În urma incidentului, membrii NATO din regiune evaluează împreună situaţia, a transmis un purtător de cuvânt al forţelor armate lituaniene. Patrulele navale din Lituania au fost intensificate, iar Procuratura Generală a ţării adună informaţii pentru a decide dacă va lansa o investigaţie oficială.

Autoritatea Poştală şi de Telecomunicaţii din Suedia a anunţat că colaborează cu alte autorităţi pentru a strânge informaţii, dar a refuzat să comenteze suplimentar.

Companiile care deţin cele două cabluri au precizat că, deocamdată, nu pot determina cauza avariei. Reprezentanţii Arelion, operatorul cablului dintre Lituania şi Suedia, au declarat că avarierea este completă, nu parţială. Cinia, compania responsabilă de cablul care leagă Finlanda şi Germania, estimează că reparaţiile ar putea dura între 5 şi 15 zile.

Ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, a menţionat că, deşi nu există informaţii concrete despre responsabil, activităţile Rusiei în regiune, incluzând spionajul şi sabotajul, reprezintă o îngrijorare majoră.

Amintind de sabotajul gazoductului Nord Stream în 2022, care a accelerat trecerea Europei la alţi furnizori de energie, acest nou incident ridică întrebări despre securitatea infrastructurii critice din regiunea baltică. La acel moment, deşi Moscova a fost iniţial acuzată, media internaţională a sugerat ulterior implicarea unor actori pro-ucraineni.

Autorităţile din regiune continuă să investigheze, iar reparaţiile cablurilor vor începe în zilele următoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici