- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (19.11.2024, 15:18)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Germania suspectează sabotaj în cazul cablurilor submarine avariate din Marea Baltică
- Germania a declarat marţi că avarierea a două cabluri submarine de telecomunicaţii din Marea Baltică trebuie considerată, cel mai probabil, un act de sabotaj.
- Declaraţia a fost făcută de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, înaintea unei întâlniri cu omologii săi din UE la Bruxelles.
Urmărește
1409 afișări
Germania suspectează sabotaj în cazul cablurilor submarine avariate din Marea Baltică
„Nimeni nu crede că aceste cabluri au fost tăiate accidental. De asemenea, nu pot să cred în ipoteze precum cea a ancorelor de navă care ar fi provocat accidental această avarie”, a declarat Pistorius.
Cele două cabluri de fibră optică – unul conectând Finlanda şi Germania, celălalt legând Suedia de Lituania – au încetat să funcţioneze între duminică şi luni. Incidentul aminteşte de alte atacuri asupra infrastructurii din regiune, în contextul războiului dintre Rusia şi Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Atac terorist în Magdeburg, Germania: Un BMW a intrat într-o mulțime la Târgul de Crăciun. Doi oameni au murit / BILD raportează 11 morți și 60-80 de răniți / Ce detalii se cunosc despre atacator
-
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
-
Elon Musk, atac la adresa CCR şi anularea alegerilor din România: "Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator" / Reacţia lui Călin Georgescu
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
„Trebuie să constatăm, fără a şti exact cine este responsabil, că este vorba despre o acţiune de tip ‘hibrid’. Şi trebuie să presupunem, chiar dacă încă nu avem certitudini, că este sabotaj,” a adăugat Pistorius.
În urma incidentului, membrii NATO din regiune evaluează împreună situaţia, a transmis un purtător de cuvânt al forţelor armate lituaniene. Patrulele navale din Lituania au fost intensificate, iar Procuratura Generală a ţării adună informaţii pentru a decide dacă va lansa o investigaţie oficială.
Autoritatea Poştală şi de Telecomunicaţii din Suedia a anunţat că colaborează cu alte autorităţi pentru a strânge informaţii, dar a refuzat să comenteze suplimentar.
Companiile care deţin cele două cabluri au precizat că, deocamdată, nu pot determina cauza avariei. Reprezentanţii Arelion, operatorul cablului dintre Lituania şi Suedia, au declarat că avarierea este completă, nu parţială. Cinia, compania responsabilă de cablul care leagă Finlanda şi Germania, estimează că reparaţiile ar putea dura între 5 şi 15 zile.
Ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, a menţionat că, deşi nu există informaţii concrete despre responsabil, activităţile Rusiei în regiune, incluzând spionajul şi sabotajul, reprezintă o îngrijorare majoră.
Amintind de sabotajul gazoductului Nord Stream în 2022, care a accelerat trecerea Europei la alţi furnizori de energie, acest nou incident ridică întrebări despre securitatea infrastructurii critice din regiunea baltică. La acel moment, deşi Moscova a fost iniţial acuzată, media internaţională a sugerat ulterior implicarea unor actori pro-ucraineni.
Autorităţile din regiune continuă să investigheze, iar reparaţiile cablurilor vor începe în zilele următoare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: FT: Donald Trump va cere statelor NATO să îndeplinească ținta de 5% pentru cheltuielile de apărare
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentagonul a confirmat că SUA are în prezent aproximativ 2.000 de trupe desfășurate în Siria. O delegație urmează să discute cu gruparea HTS
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
E oficial, vin ninsorile în București! Pe ce dată ninge, potrivit meteorologilor weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe