- Home
- Externe
- (17.06.2020, 22:35)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Germania: UE să se pregătească de scenariul încheierii fără acord a tranziţiei post-Brexit
- Reuters: Guvernul Germaniei îndeamnă statele UE să elaboreze planuri de urgenţă pentru eventualitatea încheierii tranziţiei post-Brexit fără niciun acord
- Berlin: „Trebuie să înceapă activităţile de planificare la nivel naţional şi european, pentru a fi pregătiţi pentru scenariul 2.0 al lipsei unui acord"
- Tranziţia post-Brexit se încheie pe 31 decembrie 2020
Urmărește
5650 afișări
Sursă foto: Profimedia
Guvernul Germaniei îndeamnă statele membre ale Uniunii Europene să elaboreze planuri de urgenţă pentru eventualitatea încheierii tranziţiei post-Brexit fără niciun acord, relevă un document intern citat de agenţia de presă Reuters.
Guvernul Boris Johnson a transmis, vineri, Uniunii Europene că nu vrea prelungirea perioadei de tranziţie post-Brexit, amplificând riscurile unui blocaj în relaţiile bilaterale după 1 ianuarie 2021. Ulterior, Boris Johnson a sugerat că s-ar putea ajunge la un acord în luna iulie.
Însă Guvernul Germaniei pare să se pregătească pentru scenariul încheierii tranziţiei post-Brexit fără niciun acord. „Începând din septembrie, negocierile vor intra într-o etapă fierbinte. Marea Britanie a amplificat deja ameninţările la adresa Bruxellesului, vrea să rezolve totul într-un timp foarte scurt şi speră să obţină succes în negocieri în ultimul moment", arată un document al Ministerului de Externe de la Berlin citat de agenţia Reuters.
Este important să menţinem unitatea la nivelul celor 27 de state membre UE, să continuăm să insistăm pentru progrese în toate domeniile şi să arătăm clar că nu va exista un acord cu orice preţ. Prin urmare, trebuie să înceapă activităţile de planificare la nivel naţional şi european, pentru a fi pregătiţi pentru scenariul 2.0 al lipsei unui acord. Situaţia este mai puţin gravă decât în 2019, dat fiind că reglementări importante, spre exemplu privind cetăţenii, au fost rezolvate prin acordul retragerii Marii Britanii din UE", precizează documentul.
Guvernul Boris Johnson a transmis Uniunii Europene că se opune prelungirii perioadei de tranziţie post-Brexit, amplificând riscurile unui blocaj în relaţiile bilaterale după 1 ianuarie 2021. Decizia a fost comunicată formal Comisiei Europene de Michael Gove, secretar al Cancelariei premierului Boris Johnson. "Am confirmat formal că Marea Britanie nu va extinde perioada de tranziţie (...). Pe 1 ianuarie 2021, vom prelua controlul şi ne vom recăpăta independenţa politică şi economică", a declarat Michael Gove.
Uniunea Europeană apreciază că este vorba de „sfârşitul discuţiilor" pe această temă. „În mod clar, este sfârşitul dezbaterii pe această temă. Am luat notă de poziţia Marii Britanii şi am transmis, aşa cum a făcut şi preşedintele Ursula von der Leyen, că Uniunea Europeană rămâne deschisă unei astfel de prelungiri. Dar considerăm decizia Marii Britanii ca fiind definitivă", a reacţionat Maros Sevcovici, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
La rândul său, Michael Barnier, negociatorul UE pe tema Brexit, a cerut intensificarea negocierilor pe tema relaţiilor bilaterale post-Brexit. „Uniunea Europeană a fost mereu deschisă prelungirii perioadei de tranziţie. Astăzi, am luat notă de hotărârea Marii Britanii de a nu accepta prelungirea. Acum, trebuie să facem progrese substanţiale. Pentru a oferi toate şansele negocierilor, am convenit să intensificăm discuţiile în următoarele săptămâni şi luni", a afirmat Michael Barnier.
Uniunea Europeană şi Marea Britanie au anunţat în ultimele săptămâni că nu au înregistrat progrese majore în noua sesiune de negocieri pe tema relaţiilor post-Brexit.
„Săptămâna aceasta nu au fost progrese semnificative. Nu putem merge la infinit în acest fel", a declarat recent Michel Barnier, negociatorul UE pe tema Brexit. Oficialul UE a subliniat că există în continuare disensiuni pe tema garanţiilor privind competiţia corectă, gestionarea noii relaţii bilaterale şi drepturile de pescuit. S-au înregistrat unele progrese în problema garanţiilor în materie de respectare a drepturilor omului, dar nu s-a ajuns încă la niciun acord nici în această problemă, a explicat Barnier.
Marea Britanie a avut un mesaj asemănător. „Progresele rămân limitate, dar discuţiile au avut un ton pozitiv. Negocierile vor continua şi menţinem angajamentul de a ajunge la un rezultat pozitiv", a declarat David Frost, negociatorul Guvernului britanic pe tema Brexit.
Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.
Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe