Germanii îl consideră pe Trump o problemă mai serioasă decât Rusia, Coreea de Nord ori Turcia

Germanii sunt de părere că preşedintele american Donald Trump reprezintă o problemă mai serioasă pentru politica externă a Berlinului decât liderii autoritari din Coreea de Nord, Rusia ori Turcia, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Fundaţia Koerber, informează agenţia Reuters.

Urmărește
1465 afișări
Imaginea articolului Germanii îl consideră pe Trump o problemă mai serioasă decât Rusia, Coreea de Nord ori Turcia

Germanii îl consideră pe Trump o problemă mai serioasă decât Rusia, Coreea de Nord ori Turcia

În fruntea listei privind provocările la adresa politicii externe a Berlinului s-au clasat refugiaţii, cu 26% din respondenţi declarându-se îngrijoraţi în legătură cu capacitatea Germaniei de a face faţă fluxului de azilanţi.

Relaţiile dintre Administraţia SUA, condusă de Donald Trump, şi Germania au ocupat locul al doilea în topul preocupărilor, cu 19% dintre respondenţi fiind de părere că acestea reprezintă o provocare majoră, în timp ce relaţiile cu Turcia au fost indicate de 17% din participanţii la sondaj, criza nord-coreeană de 10%, iar relaţiile cu Rusia de 8%.

De la preluarea puterii, Donald Trump a îngrijorat opinia publică din Germania prin retragerea SUA din Pactul climatic de la Paris, refuzul de a certifica acordul nuclear cu Iranul, criticarea surplusului comercial german şi cererile de sporire a contribuţiilor financiare către NATO.

Sondajul a fost realizat în cursul lunii octombrie pe un eşantion de 1.005 cetăţeni germani cu drept de vot.

De altfel, 56% dintre germani sunt de părere că relaţiile Berlinului cu Washingtonul sunt proaste sau foarte proaste.

În contextul crizei în relaţiile cu SUA, cancelarul german Angela Merkel a îndemnat Europa să-şi ia soarta în propriile mâni.

Totuşi, în pofida îndemnului lui Merkel, sondajul a arătat că populaţia germană este sceptică în ceea ce priveşte posibilitatea ca Berlinul să adopte un rol mai activ în plan internaţional, cu 52% din respondenţi fiind de părere că Germania ar trebui să-şi continue politica postbelică reţinută.

Acest lucru ar putea reflecta faptul că nici Merkel, dar nici principalii săi contracandidaţi în campania electorală din luna septembrie nu au vorbit prea mult despre modul în care Germania ar trebui să răspundă la provocările generate de acţiunile perturbatoare ale Administraţiei Trump şi la tulburările provocate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută, Norbert Roettgen, membru al partidului conservator al lui Merkel şi şeful comisiei pentru Afaceri externe din Bundestag, a denunţat o lipsă de "deplorabilă" de conducere în educarea germanilor privind necesitatea de a investi mai mult în apărarea şi securitatea proprie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici