- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Germanii merg duminică la urne, iar Angela Merkel ar putea obţine un al doilea mandat
Aproximativ 62 de milioane de germani sunt chemaţi la urne, duminică, pentru alegerile legislative în urma cărora actualul cancelar conservator, Angela Merkel, ar urma să rămână la conducerea primei puteri europene.
Germanii merg duminică la urne, iar Angela Merkel ar putea obţine un al doilea mandat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Principala provocare a scrutinului constă în a stabili cine va fi viitorul său partener de coaliţie, Partidul Social-Democrat, cu care guvernează de patru ani, sau liberalii (FDP).
Toate sondajele prognozează un nou mandat pentru această fiică de pastor în vârstă de 55 de ani, care a copilărit în fosta RDG. Deşi nu este foarte carismatică, ea se bucură de o imensă popularitate în Germania.
Scorurile principalelor trei partide politice depind de coaliţiile posibile. Uniunile creştine CDU/CSU ale Angelei Merkel susţin că doresc să guverneze cu liberalii din FDP. Acesta a fost obiectivul lor şi la alegerile din 2005. Victoria lor limitată le-a constrâns la un mariaj din interes cu SPD, iar scenariul s-ar putea repeta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Ultimele sondaje creditează cu 35 la sută din intenţiile de vot CDU/CSU, 25 la sută SPD, 13 la sută FDP şi 11 la sută Verzii, potenţiali parteneri ai SPD.
"Marea coaliţie" care conduce Germania din 2005 este într-o mare măsură responsabilă pentru apatia care a caracterizat campania electorală: dincolo de lipsa lor de carismă politică, Angela Merkel şi rivalul său social-democrat, Frank-Walter Steinmeier, guvernează împreună şi împărtăşesc, deci, responsabilitatea bilanţului.
Steinmeier, un tehnocrat de 53 de ani care se supune duminică pentru prima dată votului popular, este vice-cancelar şi ministru al Afacerilor Externe.
La dezbaterile parlamentare asupra crizei care a împins Germania în cea mai gravă recesiune de după război, comentatorii evocau discursuri ale lui "Steinmerkel". Singura lor dezbatere televizată a fost un pas în doi amabil, astfel încât unul dintre animatori, iritat, i-a comparat cu "un vechi cuplu armonios".
Într-o altă ordine de idei, Angela Merkel nu a uitat că în 2005 avansul său confortabil a scăzut periculos de mult chiar înaintea scrutinului, din cauza luărilor sale de poziţie liberale: de această dată, conservatorii nu au făcut nicio promisiune în campanie, concentrată în totalitate în jurul persoanei sale.
Pe fond, propunerile celor două principale partide diferă foarte puţin, fie că este vorba despre depăşirea crizei economice, fie de apărarea angajamentului foarte nepopular al Bundeswehr-ului în Afganistan.
Conservatorii şi social-democraţii au poziţii diferite cu privire la instituirea unui salariu minim pentru toţi cetăţenii şi la programul nuclear: SPD doreşte respectarea legii care prevede închiderea centralelor nucleare începând din 2020, în timp ce CDU susţine prelungirea funcţionării lor.
Viitorul cancelar nu va avea o sarcină prea uşoară. El va trebui să încerce revenirea la un echilibru bugetar, pe care Germania l-a avut într-o mică măsură înaintea crizei financiare, fără a compromite însă relansarea economică.
Şomajul depăşeşte deja 8 la sută din populaţia activă şi este de aşteptat să crească sensibil, deoarece este încă ţinut sub control pentru câteva luni, printr-un arsenal de măsuri menite să evite concedierile.
Dar, dacă totul se desfăşoară conform previziunilor din sondaje, Angela Merkel va avea plăcerea să-i întâmpine pe maii lideri ai lumii cu ocazia comemorării celei de-a 20-a aniversări a căderii Zidului Berlinului, eveniment căruia ea îi datorează cariera politică.
Marele absent va fi preşedintele american, Barack Obama, aflat în vizită în Asia. Totuşi, el este cel care i-a spus încă din iulie Angelei Merkel: "Oh, aţi câştigat deja. Nu ştiu de ce sunteţi tot timpul neliniştită!".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:54
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112