- Home
- Externe
- (01.11.2022, 07:20)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Germanii sunt nemulţumiţi de prestaţia cancelarului social-democrat Olaf Scholz la un an după alegeri
- Pe 26 septembrie 2021, social-democraţii au câştigat alegerile federale din Germania după 16 ani de guvernare conservatoare cu Angela Merkel cancelar
- Olaf Scholz a preluat funcţia de cancelar, formând un guvern de coaliţie între Partidul Social Democrat, Partidul Liber Democrat şi Partidul Verzilor.
- "Coaliţia Semaforului" stă prost în sondaje în vreme ce Uniunea Creştin-Democrată se află pe primul loc.
- Naţionaliştii din partidul Alternativa pentru Germania iau avânt în sondaje.
Urmărește
2376 afișări
Creative Commons
De ce germanii au votat cu stânga?
Angela Merkel a fost cancelarul Germaniei timp de 16 ani, formând patru guverne de coaliţie (de trei ori cu social-democraţii şi o singură dată cu democraţii liberali). Ea a şi-a început mandatul de cancelar alături de social-democraţi când Germania se afla în plin boom economic care a durat până în 2009, când a decis să colaboreze cu democraţii liberali. Criza economică, criza monedei euro şi gestionarea colapsului financiar al Greciei a determinat-o din 2009 să meargă mai departe cu social-democraţii. Sub ea, Germania a rămas motorul economic şi industrial al Uniunii Europene până la scandalul Volkswagen şi procesul de demolare a reactoarelor nucleare de teama unui accident nuclear ca la Fukushima, făcând ţara dependentă energetic de gazul rusesc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Merkel a negociat un plan de stimulare a creşterii economice cu UE, axându-se pe investiţii în infrastructură pentru a combate recesiunea, dar şi pe tranziţia către energiile verzi (eoliană, solară) pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon. A abolit serviciul militar obligatoriu, a reformat sistemul de sănătate şi a găzduit milioane de refugiaţi şi imigranţi veniţi din Siria şi Irak ca urmare a conflictelor din Orientul Mijlociu. Mandatul ei s-a încheiat cu o Germanie aflată în declin din cauza pandemiei de coronavirus. Dar a rămas în istorie ca Doamna de Fier a Europei, fiind liderul senior al G7 de patru ori. După ce în 2018 a decis că nu va mai candida pentru al cincilea mandat, în 2021, majoritatea alegătorilor au votat cu Partidul Social-Democrat german.
Olaf Scholz a devenit noul cancelar, dar abia după ce a negociat formarea unei coaliţii de guvernare alcătuită din miniştrii proveniţi din Partidul Social Democrat (SPD), Partidul Democrat Liber Democrat (FDP) şi Partidul Verzilor (G). Germanii, afectaţi de creşterea şomajului ca urmare a restricţiilor pandemice, au fost atraşi de programul de guvernare de stânga al lui Olaf Scholz, care a obţinut o majoritate în Parlamentul Federal German/ Bundestag.
Stânga se prăbuşeşte acum în sondaje
În 2022, Germania a fost devastată economic de invazia rusă a Ucrainei şi de efectele sancţiunilor economice asupra Rusiei care au dus apoi la sistarea livrării de gaz rusesc. Germania trece acum prin cea mai gravă criză de la recesiunea din perioada Republicii de la Weimar încoace.
În ciuda faptului că a avut un răspuns mult mai prudent decât cel al altor ţări occidentale, Scholz a supravegheat o creştere a bugetului german de apărare, transporturile de arme către Ucraina, a încetat proiectul Nord Stream 2 şi încearcă acum să renunţe la gazul rusesc.
Însă mulţi germani de rând sunt acum nemulţumiţi de scăderea nivelului de trai, de scumpiri, dar mai ales de programul de economisire a energiei electrice, a apei, a gazului şi a căldurii pentru consum pe o perioadă de doi ani.
Afaceriştii germani se plâng şi ei că nu mai au vânzări şi nu mai pot face faţă scăderii economice.
Scholz a declarat că guvernul său rămâne angajat să elimine treptat energia nucleară în ciuda creşterii preţurilor la energie.
Conservatorii, pe primul loc în sondaje
Uniunea Creştin-Democrată sau CDU (o alianţă conservatoare de centru dreapta) este acum pe prima poziţie în cel mai recent sondaj efectuat de INSA între 24 şi 28 octombrie, pe un eşantion de 1.230 de persoane.
CDU conduce cu 6%, având 26%.
Partidele din cadrul coaliţiei sunt în scădere: SPD - 20%, FDP - 9%, G -18%.
CDU este condus în prezent de creştin-democratul Friedrich Merz, care s-a remarcat în anii 1970-1980 în Germania Federală ca un anticomunist convins, descriindu-se cca un conservator din punct de vedere social şi ca un liberal din punct de vedere economic.
El se mai consideră vocea tradiţionalismului german şi al mediului de afaceri.
Catolic şi pro-american, este susţinător al UE şi al NATO, şi pledează pentru o unire mai strânsă şi pentru formarea unei armate europene.
Catolic şi de origine hughenotă, este de profesie avocat şi multimilionar, având licenţă de pilot şi deţine două avioane private.
Pericolul ca Extrema Dreaptă să vină la putere în viitorul apropiat persistă
Alternativa pentru Germania, sau AfD, condus în prezent de Alice Weidel şi Tino Chrupalla, este un partid naţionalist şi populist anti-imigraţie, eurosceptic, conservator şi anti-islam, ce a fost fondat în 2013. La alegerile din acel an, n-a obţinut decât 4.70%.
La alegerile din 2017, AfD s-a situat pe locul trei, obţinând 12,6% şi 94 de locuri în parlament, fiind primul partid naţionalist de extremă dreaptă care a ajuns acolo după al Doilea Război Mondial.
În 2021, AfD a scăzut enorm, situându-se pe locul cinci, obţinând 10.3% şi 83 de locuri în parlament.
În prezent, AfD are o popularitate de 15%.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe