Gerry Adams, liderul Sinn Fein, încrezător că Irlanda de Nord se poate desprinde de Marea Britanie

Gerry Adams, liderul formaţiunii republicane Sinn Fein, este încrezător că actualul context politic din Irlanda de Nord, în prezent parte a Marii Britanii, poate deveni favorabil unirii cu Irlanda, mai ales după Brexit, o declaraţie ce riscă să conducă la reapariţia tensiunilor cu Londra.

Urmărește
13737 afișări
Imaginea articolului Gerry Adams, liderul Sinn Fein, încrezător că Irlanda de Nord se poate desprinde de Marea Britanie

Gerry Adams, liderul Sinn Fein, încrezător că Irlanda de Nord se poate desprinde de Marea Britanie

Irlanda de Nord a organizat recent alegeri anticipate pentru desemnarea membrilor Parlamentului regional. Partidul Unionist Democrat (DUP), o formaţiune probritanică, s-a menţinut pe primul loc după scrutinul de săptămâna trecută, dar Sinn Fein, un partid republican proirlandez, s-a apropiat de obţinerea majorităţii, având cu doar un loc mai puţin în Parlament decât DUP.

Criza politică nu face decât să alimenteze tendinţele Sinn Fein, partid care a început să pledeze pentru unificarea Irlandei de Nord cu Irlanda imediat după decizia Marii Britanii de ieşire din Uniunea Europeană. Dat fiind că şi Scoţia vrea independenţă, intenţionând să organizeze un referendum pe această temă în 2018, situaţia riscă să conducă la un conflict, la o criză constituţională şi chiar la destrămarea Marii Britanii.

"Recentele alegeri parlamentare nord-irlandeze au fost un moment crucial. Votul a fost în mod clar în sensul unităţii irlandeze, dar unioniştii încă au o majoritate, iar noi avem responsabilitatea de a-i convinge cum s-ar dezvolta mai bine în viitor", a declarat joi Gerry Adams într-un interviu acordat agenţiei Reuters. Actuala criză politică riscă să conducă la noi alegeri parlamentare anticipate în Irlanda de Nord.

"Nu vreau să îi văd pe unionişti ajungând în locul naţionaliştilor. Noi vrem o Irlandă cu totul nouă, avem nevoie de o Irlandă confortabilă cu unionismul (...)", a subliniat Gerry Adams.

Afirmaţiile riscă să conducă la reizbucnirea conflictului cu Londra, încheiat în anul 1998.

Gerry Adams a atras atenţia că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea efecte negative inclusiv asupra celor mai mici comunităţi din Irlanda de Nord, o regiune a Marii Britanii. Referindu-se la perspectivele unirii Irlandei de Nord cu Irlanda, liderul Sinn Fein a precizat: "Nu este un lucru neapărat tangibil, dar avem aşteptări, avem un sentiment al speranţei, un sentiment că este un lucru care se poate îndeplini".

Conflictul nord-irlandez, între grupuri paramilitare proirlandeze şi miliţii protestante unioniste, s-a încheiat în anul 1998, soldându-se cu peste 3.500 de morţi. Recent, o bombă artizanală a explodat în faţa casei unui agent de poliţie din Irlanda de Nord, incidentul, care nu s-a soldat cu victime, evidenţiind ameninţările din ce în ce mai mari reprezentate de facţiunile desprinse din Armata Republicană Irlandeză (IRA).

Marea Britanie este formată din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord. Majoritatea britanicilor s-au pronunţat la limită în iunie 2016 în favoarea ieşirii din UE, însă cei mai mulţi locuitori ai Scoţiei au votat împotriva Brexit. Liderii scoţieni au semnalat în mai multe rânduri Guvernului Theresa May că ar putea organiza un nou referendum proindependenţă faţă de Marea Britanie, pentru a putea menţine Scoţia în Uniunea Europeană. Semnale similare au fost lansate de lideri din Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, sporind riscul destrămării Marii Britanii.

În contextul referendumului pe tema apartenenţei la UE, foştii premieri John Major şi Tony Blair au avertizat că Brexit va pune în pericol unitatea Marii Britanii, afectând acordul de pace privind Irlanda de Nord şi alimentând mişcarea proindependenţă în Scoţia. "Abandonaţi apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană şi să nu fiţi surprinşi că la final, drept consecinţă, abandonăm unitatea noastră ca ţară. Cel mai de succes model de uniune din istorie riscă să se destrame pentru totdeauna", a declarat John Major, premier conservator britanic în intervalul 1990-1997. Votul în favoarea ieşirii din UE va "pune în pericol viitorul Irlandei de Nord, va fi un parcurs lipsit de raţiune", a spus, la rândul său, fostul premier laburist Tony Blair.

Recent, Tony Blair a atras din nou atenţia asupra riscului destrămării Marii Britanii: "Există posibilitatea destrămării Marii Britanii, evitată la limită prin rezultatul referendumului scoţian, dar readusă acum pe masa discuţiilor, într-un context mult mai credibil pentru independenţă".

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a admis că nu este "cel mai mare fan" al fostului lider laburist, dar a precizat: "Există calitate a analizei şi argumentaţiei în discursul lui Tony Blair. Tony Blair afirmă ceea ce este evident. Argumentaţia este foarte diferită de cea din 2014 şi este chiar mai presantă decât era în 2014", când scoţienii au respins independenţa faţă de Marea Britanie. "Deoarece Brexit arată că vocea Scoţiei nu este ascultată în cadrul Marii Britanii, nu pare să conteze prea mult; în acest context, devine mai puternic argumentul de a prelua controlul asupra societăţii noastre şi asupra locului nostru în lume", a explicat Nicola Sturgeon.

Parlamentul Scoţiei a respins pe 7 februarie, într-un vot cu valoare simbolică, planul Guvernului Marii Britanii de iniţiere a procedurii de ieşire din Uniunea Europeană, premierul scoţian, Nicola Sturgeon, sugerând din nou organizarea unui referendum proindependenţă. Scoţia a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenţei la Marea Britanie. Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoţieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunţându-se în favoarea independenţei. În contextul stării generale de nemulţumire faţă de Brexit, un referendum proindependenţă organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoţiei de Marea Britanie.

Pe fondul crizei constituţionale, Tony Blair a declarat vineri că "misiunea" sa este să îi convingă pe britanici să se revolte împotriva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Blair a argumentat că cetăţenii au votat la limită în favoarea Brexit "fără a şti exact ce înseamnă acest lucru". "Premierul Theresa May şi Guvernul nu sunt stăpâni asupra situaţiei, nu conduc ei autobuzul. Sunt conduşi", a acuzat Tony Blair. Guvernul Theresa May vrea să declanşeze în martie procedura de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici