GEST FĂRĂ PRECEDENT: Papa Francisc a realizat ceremonia spălării picioarelor pentru 12 deţinuţi, printre care şi femei - FOTO, VIDEO

Papa Francisc a spălat joi picioarele a 12 deţinuţi, printre care şi două tinere, într-o închisoare din Roma, un gest fără precedent şi plin de emoţie făcut cu ocazia tradiţionalei liturghii din Joia Sfântă.

Urmărește
3382 afișări
Imaginea articolului GEST FĂRĂ PRECEDENT: Papa Francisc a realizat ceremonia spălării picioarelor pentru 12 deţinuţi, printre care şi femei - FOTO, VIDEO

GEST FĂRĂ PRECEDENT: Papa Francisc a realizat ceremonia spălării picioarelor pentru 12 deţinuţi, printre care şi femei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Bergoglio, ales la 13 martie şi care şi-a ales numele ca omagiu pentru sfântul patron al celor mai săraci, Sfântul Francisc de Assisi, a ales să celebreze liturghia Cinei cea ce Taină cu tradiţionala spălare a picioarelor, în centrul de detenţie pentru minori de la Casal del Marmo, la marginea Romei, în loc de bazilica imensă şi rece, Sfântul Ioan Lateran.

În faţa a 50 de tineri adunaţi în capela închisorii, papa argentinian a pronunţat o scurtă predică improvizată, pe un ton simplu, accesibil şi călduros, înainte de a spăla picioarele a zece tineri şi două tinere, o catolică italiancă şi o musulmană de naţionalitate sârbă.

Cardinalul Bergoglio a realizat deja acest gest la Buenos Aires cu ocazia Joii Sfinţilor. Însă aceasta este prima dată la Roma când "spălarea picioarelor" de către un papă, ce simbolizează atitudinea serviabilă a lui Hristos în faţa discipolilor săi, are loc într-o închisoare şi este propusă şi fetelor.

"Este prima dată în istorie când un papă asociază femeile acestei ceremonii", chiar dacă "mulţi preoţi au făcut-o deja", dezvăluie părintele Federico Lombardi, purtător de cuvânt al Vaticanului.

Semn al popularităţii papei Bergoglio, credincioşii s-au postat în numere mari de-a lungul drumului către închisoare.

Spălarea picioarelor reproduce "un semn care este o mângâiere a lui Iisus", a declarat pontiful în vârstă de 76 de ani, subliniind că a făcut acest gest "din toată inima", "ca preot şi ca episcop". El nu a folosit cuvântul "papă".

"Iisus a venit pentru a servi, pentru a ne ajuta. Să ne gândim bine: suntem întradevăr dispuşi să îi servim pe ceilalţi?", i-a întrebat el pe deţinuţi, băieţi şi fete italieni şi de alte naţionalităţi, catolici, ortodocşi şi musulmani.

"Dacă cineva este furios pe altcineva, lăsaţi să treacă" în uitare, a declarat acesta, preluând expresia familiară printre tinerii italieni "Lascia perdere".

"Sunt fericit că sunt cu voi. Mergeţi înainte şi nu vă lăsaţi speranţa furată. Înţelegeţi? Mergeţi mereu înainte cu speranţă!", le-a cerut cu autoritate tinerilor de faţă.

Ceremonia a fost însoţită de cântece la chitară. În imaginile difuzate în cursul serii de CTV, televiziunea Vaticanului, care nu a dezvăluit feţele deţinuţilor, îl vedem pe papă îngenuncheat, vărsând apă pe picioarele tinerilor, apoi ştergându-le şi îmbrăţişându-le. Conform martorilor, mulţi dintre tineri plângeau.

Inovaţia dublă a papei Francisc, care se adaugă altor gesturi ce marchează simplitatea sa şi refuzul faţă de pompa vaticană, ar putea deranja milioane de catolici mai tradiţionalişti şi pe unii membri ai Curiei.

Francisc poartă încă crucea de arhiepiscop din fier, refuză maşina oficială şi nu pare să vrea să se mute în marele apartament pontifical, preferând mai modesta reşedinţă Sfânta Marta care i-a adăpostit pe cardinali în timpul conclavului.

Dimineaţa, în faţa a 1.000 de credincioşi, cu ocazia "liturghiei crismei", Jorge Bergoglio i-a criticat pe preoţii care se limitează la a fi "gestionari", cerându-le să îşi redinamizeze slujbele religioase. Cuvintele din cadrul acestei liturghii din Joia Sfântă au o importanţă particulară, deoarece papa acordă în mod tradiţional cu această ocazie orientări pentru cler.

Francisc a criticat preoţii care se apleacă spre ei înşişi în faţa secularizării masive: o "nemulţumire" care are ca efect că unii dintre ei "sfârşesc prin a fi trişti şi a deveni colecţionari de antichităţi sau noutăţi". În loc de aceasta, a continuat el cu putere, trebui ca ei "să fie pastori pătrunşi de mirosul turmei lor, pastori în mijlocul turmei lor".

Acesta i-a mai invitat pe preoţi să meargă până la periferiile periculoase ale lumii propovăduind Evanghelia tuturor celor care "nu au nimic din nimic".

"Acolo unde se găseşte suferinţa, acolo unde sângele este vărsat, există oameni orbi care vor să vadă, există prizonieri ai celor mai răi captori", a declarat noul papă, aplaudat îndelung în cursul acestei liturghii foarte solemne în bazilica Sfântul Petru.

În cadrul liturghiei crismei - prima din şapte ceremonii pascale care se vor încheia duminică cu binecuvântarea "Urbi et orbi" - papa a desenat conturul unui sacerdot dinamic şi misionar, care poate să oprească "criza identităţii preoţeşti care" spune el, "ne ameninţă pe toţi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici