Ghana adoptă o lege care interzice identificarea ca LGBTQIA+

  • Parlamentul ghanez a aprobat recent o lege care criminalizează identificarea cu sau susţinerea drepturilor LGBTQIA+, reflectând o creştere a opoziţiei în ţara conservatoare din Africa de Vest.
  • Proiectul de lege impune pedepse severe, inclusiv până la trei ani de închisoare pentru cei care se identifică ca LGBTQIA+ şi până la cinci ani pentru formarea sau finanţarea grupurilor LGBTQIA+.
  • Organizaţiile pentru drepturile omului avertizează asupra ameninţărilor aduse de această lege la drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv riscul de suprimare a activismului pentru drepturile LGBTQIA+.
Urmărește
1416 afișări
Imaginea articolului Ghana adoptă o lege care interzice identificarea ca LGBTQIA+

Ghana adoptă o lege care interzice identificarea ca LGBTQIA+

Parlamentul Ghanei a adoptat recent un proiect de lege stringent care criminalizează identificarea cu sau susţinerea drepturilor LGBTQIA+, reflectând o tendinţă mai largă de opoziţie crescândă faţă de astfel de drepturi în această ţară conservatoare din Africa de Vest, relatează BBC.

Proiectul de lege, susţinut de principalele partide politice din Ghana, impune o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru identificarea ca LGBTQIA+ şi până la cinci ani pentru formarea sau finanţarea grupurilor LGBTQIA+. Tentativele de a înlocui pedepsele cu închisoarea cu serviciul comunitar şi consilierea au fost respinse în timpul sesiunii parlamentare.

Aprobarea preşedintelui Nana Akufo-Addo este necesară pentru ca proiectul de lege să devină lege, iar acesta şi-a exprimat disponibilitatea de a-l semna dacă este în acord cu opinia majorităţii. Deja, în Ghana, sexul gay atrage o pedeapsă cu închisoarea de trei ani. Organizaţiile pentru drepturile omului, precum Amnesty International, au avertizat asupra ameninţărilor aduse de proiectul de lege la drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv suprimarea activităţii de pledoarie pentru LGBTQIA+.

Proiectul de lege propune o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani pentru orice persoană implicată în campanii de promovare LGBTQ+ care vizează copiii.

Legislaţia propusă, ca răspuns la deschiderea primului centru comunitar LGBTQIA+ din Ghana în 2021, îşi propune să descurajeze activităţile LGBTQIA+ şi încurajează raportarea publică a indivizilor LGBTQIA+ pentru ca autorităţile să ia "măsurile necesare". Centrul comunitar a fost închis de poliţie în urma protestelor publice şi a presiunii din partea instituţiilor religioase şi a liderilor tradiţionali.

În ciuda criticilor şi a unei versiuni atenuate a proiectului original, care a eliminat clauze controversate precum prevederile privind terapia de conversie, proiectul de lege rămâne controversat. Parlamentarii s-au angajat în dezbateri aprinse, unii pledând pentru alternative la pedepsele cu închisoarea, doar pentru a se confrunta cu rezistenţa susţinătorilor pedepselor severe.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici