Această gaură neagră masivă, flămândă, a fost identificată şi studiată prima dată de cercetători în 2018. Iniţial, ei credeau că o masa echivalentă cu soarele nostru este consumată la fiecare două zile, dar noile date arată că de fapt creşte de două ori mai repede.
Gaura neagră este cunoscută ca J2157 şi se află la o distanţă de peste 12 miliarde de ani-lumină în universul îndepărtat.
Astronomii o studiază pentru a înţelege cum au evoluat aceste găuri negre masive în primele zile ale universului. Cercetătorii continuă să caute găuri negre mai masive ca aceasta pentru a înţelege cum au crescut.
„Această gaură neagră există dintr-o perioadă în care universul avea doar 1,2 miliarde de ani, mai puţin de 10% din vârsta sa actuală”, a explicat Christopher Onken, autorul principal al studiului.
J2157 face cagaura neagră supermasivă numită Săgetătorul A *, aflată în galaxia Căii Lactee, să pară mică.
„Masa găurii negre este de aproximativ 8.000 de ori mai mare decât cea din centrul Căii Lactee”, a spus Onken. „Dacă gaura neagră a Calea Lactee ar creşte la această dimensiune, ar trebui să înghită două treimi din toate stelele din Galaxia noastră”, a continuat cercetătorul din Australia.
Astronomii au descoperit pentru prima dată gaura neagră J2157 datorită luminozităţii sale. În timp ce lumina nu poate trece de găurile negre, această gaură neagră emite raze X şi lumină ultravioletă care sunt create datorită apetitului său enorm.
Astronomii au definit, de asemenea, această gaură neagră ca fiind cel mai luminos quasar cunoscut. Quasarii sunt găuri negre supermasive din galaxii care emit atâta energie prin discurile lor gazoase, încât apar ca stelele prin telescoape.