„Aş fi mulţumit să văd că acest spaţiu gol care rămâne aici va fi umplut prin proiecte concrete„, a precizat el, la postul public de televiziune CT2.
Şeful diplomaţiei cehe a menţionat că a avansat în aceeaşi zi „două iniţiative concrete”, în timpul întrevederii sale cu o delegaţie americană venită la Praga pentru a discuta cu oficiali cehi pe tema scutului antirachetă.
„Am propus (…) înfiinţarea unei filiale central-europene a Academiei militare din West Point, destinată ţărilor membre NATO din Europa Centrală şi Balcani, şi trimiterea unui cercetător ceh la Staţia spaţială internaţională (ISS), la bordul unei navete spaţiale americane”, a spus el.
Ministrul Kohout a făcut de asemenea scurte precizări privind intenţia Washingtonului de a mobiliza în 2015 în Polonia şi Cehia rachete SM-3, concepute pentru a distruge rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, în cadrul noului lor sistem antirachetă.
„Nu exclud acest lucru. Dar mai este mult timp până atunci şi este dificil de prevăzut cum va fi situaţia în acel an”, a afirmat ministrul ceh, înainte de a saluta „interoperabilitatea” acestui nou sistem american cu cele ale NATO.
Proiectul precedentei administraţii americane prevedea instalarea până în 2013 a unui puternic radar în Cehia, asociat cu zece interceptori de rachete balistice cu rază lungă de acţiune în Polonia.
Oficial destinat să contracareze eventuale tiruri cu rază lungă de acţiune provenind din Iran, acest program a suscitat nemulţumirea Moscovei.