„Cuba trebuie retrasă de pe lista ţărilor care susţin terorismul”, a apreciat fostul preşedinte democrat, într-o conferinţă de presă, pentru că „acuzaţiile americane (aduse Cubei) cu privire la terorism nu au niciun fundament”, a subliniat el.
Potrivit Departamentului de Stat american, Cuba serveşte ca refugiu pentru membri ai unor grupări armate, cum ar fi FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia) sau ETA, organizaţie armată care militează pentru independenţa bascilor, în Spania.
Jimmy Carter le-a declarat jurnaliştilor că s-a întâlnit, marţi, cu ambasadorii Spaniei şi Columbiei la Havana şi că aceştia „nu au nicio obiecţie” faţă de retragerea Cubei de pe această listă.
Potrivit ambasadorilor, prezenţa în Cuba a unor apropiaţi ai FARC sau ETA „este foarte pozitivă, pentru că acest lucru le deschide un canal de comunicare cu medii care ridică probleme în propria lor ţară”, a declarat Carter.
„Astfel, acuzaţiile americane nu au niciun fundament, iar acest lucru constituie un aspect pe care preşedintele Statelor Unite trebuie să-l ia în considerare, renunţând la declaraţia potrivit căreia Cuba participă la promovarea terorismului, întrucât nu este, în mod evident, cazul”, a continuat Carter, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2002.
În plus, a adăugat el, „a existat o cooperare foarte strânsă, din ceea ce am înţeles, între serviciile de informaţii cubaneze şi americane, cu scopul înfruntării ameninţărilor al-Qaida şi altor organizaţii apropiate” acesteia.