Baroneasa a declarat că implicarea ţării sale în războiul din Irak a oferit un „nou impuls” teroriştilor „interni”, care au perceput atacul împotriva regimului lui Saddam Hussein ca un atac împotriva islamului.
„Implicarea noastră în Irak a radicalizat, din dorinţa unei lumi mai bune, o generaţie de tineri – nu o generaţie întreagă, ci câţiva dintr-o generaţie -, care au perceput implicarea noastră în Irak şi Afganistan ca un atac asupra islamului”, a declarat ea în faţa comisiei de anchetă asupra implicării Marii Britanii în războiul din Irak.
Ea i-a avertizat, în mod repetat, pe miniştri în legătură cu amplificarea ameninţării şi a fost nevoită să ceară, ca o consecinţă, dublarea bugetului MI5, a continuat aceasta. Manningham-Buller a dezvăluit, de asemenea, că nu a avut întâlniri personale cu premierul din acea perioadă, Tony Blair, în legătură cu acest subiect. „Cred că directorul SIS (MI6, agenţia britanică de informaţii externe) l-a văzut mult mai des decât l-am văzut eu, din motive uşor de înşeles”, a precizat ea.
Fosta directoare a MI5 susţine că i s-a cerut să-i influenţeze pe colegii săi americani, atât înainte de invazia din Irak, cât şi după aceasta. Însă, nu a avut „nicio speranţă” în acest sens, a spus ea. În pofida inexistenţei unei legături între Saddam, al-Qaida şi atacurile de la 11 septembrie, baroneasa a declarat, totodată, că răsturnarea dictatorului irakian de la putere a permis al-Qaida să pătrundă în Irak. „I-am oferit lui Osama ben Laden (posibilitatea) unui jihad irakian, pătrunzând în Irak, unde nu a fost anterior”, a subliniat ea.