Parlamentarii ruşi au depus joi o legislaţie care să le ofere foştilor preşedinţi imunitate pe viaţă de urmărirea penală în cadrul reformelor constituţionale ale preşedintelui Vladimir Putin, a transmis Interfax.
Conform legilor actuale, preşedinţii nu pot fi consideraţi răspunzători penal sau administrativ pentru infracţiunile comise în timpul îndeplinirii mandatului lor. Un grup parlamentar de lucru care evaluează reformele constituţionale ale lui Putin a propus la începutul acestui an extinderea imunităţii prezidenţiale dincolo de mandatul lor.
„Proiectul de lege asigură garanţii de imunitate ex-preşedinţilor dincolo de termenii puterilor lor prezidenţiale”, a declarat pentru Interfax senatorul Andrei Klishas, co-preşedintele grupului.
„Acest lucru extinde perioada de garanţie a imunităţii pentru un preşedinte care nu îşi mai exercită puterile”, a adăugat Klishas, care prezidează Comitetul pentru legislaţie constituţională şi construirea statului al Consiliului Federaţiei din camera superioară.
Kremlinul a declarat în cadrul şedinţei de presă de joi că multe alte ţări oferă garanţii pe viaţă pentru foştii lor preşedinţi şi că mişcările Rusiei nu sunt noi în dreptul internaţional.
Ambele acte legislative fac parte din reformele constituţionale, pe care ruşii le-au aprobat într-un vot la nivel naţional în această vară şi care pregătesc drumul pentru ca Putin să-şi extindă guvernarea până în 2036, după ce mandatul său actual se încheie în 2024.
Ei trebuie să treacă ambele în camerele parlamentului, care sunt deţinute de partidele politice pro-Putin, de patru ori înainte ca Putin să le semneze.