Potrivit guvernului condiţiile vor fi mult mai bune decât în actualele adăposturi temporare, înfiinţate lângă posturile de poliţie şi primării.
Potrivit BBC, agenţiile umanitare sunt îngrijorate însă că autorităţile sud-africane nu vor reuşi să administreze corespunzător taberele de refugiaţi şi totodată că aceste tabere vor căpăta un caracter semi-permanent.
Cel puţin 56 de persoane au fost ucise şi sute rănite în violenţele izbucnite în urmă cu peste două săptămâni împotriva imigranţilor. Mulţi sud-africani afirmă că străinii le iau locurile de muncă şi sporesc criminalitatea în ţară.
Decizia a fost luată în pofida avertismentelor venite din partea mai multor organizaţii internaţionale, care susţin că o asemenea măsură nu este binevenită.
Conform BBC, temerile organizaţiilor umanitare sunt legate de lipsa de experienţă a Africii de Sud în astfel de probleme. Organizaţia Medici fără Frontiere susţine că există deja mai multe cazuri de diaree şi infecţii în rândul celor aproape 30.000 de persoane care s-au adăpostit în taberele deja existente.