În timpul campaniei electorale, „preşedintele-deputat” a traversat întreaga ţară, fiind prezent, cu cămaşa sa roşie, la numeroase mitinguri la care a cerut „demolarea burgheziei apatride” şi sprijin pentru candidaţii „poporului”.
Încă popular, în pofida creşterii criminalităţii şi a unei inflaţii-record, şi fără oponenţi importanţi, liderul stângii latino-americane este practic sigur că va obţine majoritatea mandatelor parlamentare.
Obiectivul său este însă menţinerea majorităţii calificate, de două treimi din mandate, pentru a putea „radicaliza”, fără obstacole majore, revoluţia socialistă din Venezuela, ţară care deţine unele dintre cele mai importante rezerve de petrol din lume.
În ultimii cinci ani, susţinătorii lui Chavez au dispus de o majoritate covârşitoare în Parlament, ceea ce a permis accelerarea politicii de naţionalizare a companiilor naţionale şi străine din domenii-cheie ale economiei.
Opoziţia speră să revină în forţă în Parlament, pentru a contracara politicile preşedintelui. „Dacă Hugo Chavez câştigă confortabil, ne vom îndrepta (…) către un proiect de etatizare exacerbată, unde statul înghite societatea”, afirmă Margarita Lopez Maya, candidat al partidului Patria pentru toţi, de opoziţie.
Alegerile legislative vor reprezenta şi o repetiţie pentru alegerile prezidenţiale din 2012, când Chavez speră să obţină un nou mandat. Admirator al liderului revoluţiei cubaneze, Hugo Chavez a fost reales de trei ori începând din 1998, beneficiind de fiecare dată de o majoritate confortabilă.
Securitatea alegerilor de duminică, la care sunt aşteptaţi 17,6 milioane de venezuelani, va fi asigurată de 250.000 de poliţişti, militari şi miliţieni.