Gorbaciov: Extinderea NATO şi scutul antirachetă, printre cauzele actualei crize politice din Europa

Extinderea NATO şi scutul antirachetă sunt câteva dintre cauzele actualei crize politice din Europa, a declarat fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a avertizat Occidentul şi Rusia cu privire la riscul unui nou Război Rece, relatează Russia Today, în pagina electronică.

Urmărește
896 afișări
Imaginea articolului Gorbaciov: Extinderea NATO şi scutul antirachetă, printre cauzele actualei crize politice din Europa

Gorbaciov: Extinderea NATO şi scutul antirachetă, printre cauzele actualei crize politice din Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mihail Gorbaciov a declarat, într-un interviu pentru Rossiskaia Gazeta, că, pentru depăşirea actualei crize între Rusia şi Occident, cele două părţi trebuie "să renunţe la acuzaţiile reciproce şi la impunerea de sancţiuni".

Fostul lider sovietic a apreciat că Rusia a făcut deja acest lucru, prin faptul că nu a răspuns la ultimele sancţiuni impuse Moscovei de Occident în contextul crizei din Ucraina. "Acum, este rândul partenerilor noştri", a adăugat el, sugerând că Occidentul ar trebui să renunţe la ideea impunerii unor "sancţiuni personale" împotriva oficialilor de la Moscova. "Cum poate exista un dialog dacă are loc pedepsirea unor persoane cu putere de decizie şi influenţă în politică? Este necesar un dialog între cele două părţi", a subliniat Gorbaciov. "Nu trebuie să se renunţe la dialog, pentru că altfel există riscul unui nou Război Rece", a avertizat fostul lider sovietic.

Gorbaciov a mai afirmat că actuala criză politică din Europa a fost provocată, printre altele, şi de refuzul Occidentului de a ţine cont de poziţia şi interesele Rusiei. "Este vorba, în primul rând, despre extinderea NATO, desfăşurarea scutului antirachetă şi acţiunile Occidentului în regiuni importante pentru Rusia (fosta Iugoslavie, Irak, Georgia, Ucraina)", a subliniat Gorbaciov.

El şi-a exprimat însă convingerea că Rusia şi statele occidentale se confruntă cu mai multe ameninţări comune, decât puncte de divergenţă. Ameninţări precum epidemia de Ebola şi lupta împotriva grupării Stat Islamic, dar şi sărăcia, imigraţia, pot determina cele două părţi să se apropie, a menţionat Gorbaciov. "Ameninţările comune la adresa securităţii noastre nu au dispărut. În faţa acestor ameninţări, poate fi găsit un limbaj comun. Nu va fi uşor, dar nu există altă posibilitate", a subliniat fostul preşedinte sovietic.

De asemenea, Mihail Gorbaciov s-a declarat încrezător în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor dintre Rusia şi Ucraina, însă a admis că relaţiile dintre cele două state au fost grav afectate de criza din estul ucrainean. "Liderii celor două ţări - Vladimir Putin şi Petro Poroşenko - au o mare responsabilitate. Ei ar trebui să reprezinte un exemplu", a conchis fostul lider sovietic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici