- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gordon Bajnai, ales premier al Ungariei
Gordon Bajnai, ministru în exerciţiu al Economiei în Ungaria, a fost ales marţi după-amiază premier de către Parlamentul ungar, succedându-i astfel în funcţie premierului demisionar socialist Ferenc Gyurcsany.
Gordon Bajnai, ales în funcţia de premier al Ungariei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Gordon Bajnai a înlocuit miniştri-cheie în Guvern:
la Finanţe, el l-a numit pe Peter Oszko, directorul filialei ungare a cabinetului american de analiză financiară Deloitte,
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
portofoliul Economiei i-a revenit expertului în tehnologia informaţiei Tamas Vahl,
ministrul Afacerilor Externe a fost numit Peter Balazs, primul comisar european al Ungariei la Bruxelles.
Majoritatea din Parlament, formată din socialişti (MSZP) şi liberali (SZDSZ), a adoptat "moţiunea de cenzură constructivă" iniţiată de Partidul Socialist cu 204 de voturi pentru, nici unul împotrivă şi opt abţineri. Deputaţii principalului partid de opoziţie de dreapta (Fidesz) nu au participat la vot.
Gordon Bajnai a depus jurământul în faţa Parlamentului, iar membrii Guvernului său urmează să facă acest lucru la 20 aprilie.
Datorită acestei proceduri, MSZP a evitat alegerile legislative anticipate, cerute de opoziţia conservatoare, formaţiunea fiind considerată în toate sondajele ca fiind câştigătoare.
Ferenc Gyurcsany şi-a anunţat demisia la 21 martie, deoarece nu a întrunit majoritatea în Parlament pentru a implementa reformele sale nepopulare, pe fondul crizei economice.
Ungaria, una din cele mai afectate ţări din Europa de Est de recesiunea mondială
În toamna anului 2008, ţara nu a putut fi salvată decât prin intermediul unui împrumut de 20 de miliarde de euro obţinut de la instituţii financiare internaţionale (Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Eropeană). Ungaria s-a angajat în acest sens să-şi reducă cheltuielile.
Gordon Bajnai prefigurează, printre altele, îngheţări de salarii şi eliminarea celui de-al treisprezecelea salariu pentru funcţiile publice, dar şi pentru pensionari, cât şi eliminarea a numeroase ajutoare pentru familii.
"Un an, un Guvern, un forinţ", a precizat Bajnai. Acest "Guvern de criză" va avea la dispoziţie un mandat de numai un an până la alegerile legislative prevăzute în primăvara lui 2010 şi se va mulţumi cu un salariu simbolic de un forinţ.
"Singurul meu scop este ca, într-un an, Ungaria să fie într-o situaţie mult mai bună", şi "să recâştige încrederea investitorilor", a menţionat el în cadrul dezbaterii parlamentare.
"Cu siguranţă că va provoca o reducere şi mai mare a locurilor de muncă", în vreme ce rata şomajului a ajuns la 9,1 la sută, dar "acestea sunt deciziile noastre de azi care vor determina unde se vor crea mâine noi locuri de muncă. În Slovacia? În România sau în Ungaria? Lupta noastră nu este inutilă, numeroase ţări din Asia sau chiar Irlanda au demonstrat că este posibilă ieşirea din criză", a precizat el, făcând referire la o cooperare îndeaproape cu opoziţia.
Componenţa noului Guvern:
Premier - Gordon Bajnai
Ministru de Externe - Peter Balazs
Ministrul Justiţiei - Tibor Draskovics
Ministru fără portofoliu responsabil de serviciile secrete civile - Adam Ficsor
Ministru al Agriculturiii şi al Dezvoltării Rurale - Jozsef Graf
Ministrul Muncii şi Afacerilor Sociale - Laszlo Herczogh
Ministrul Educaţiei şi Culturii - Istvan Hiller
Ministrul Transporturilor, Telecomunicaţiilor şi Energiei - Peter Honig
Ministru fără portofoliu însărcinat cu coordonarea socială - Peter Kiss
Şef al Cancelariei premierului - Csaba Molnar
Ministrul de Finanţe - Peter Oszko
Ministru al Mediului şi Apelor - Imre Szabo
Ministrul Apărării - Imre Szekeres
Ministrul Sănătăţii - Tamas Szekely
Ministru al Dezvoltării Naţionale şi al Economiei - Tamas Vahl
Ministru al Guvernului Local - Zoltan Varga
Saşe miniştri - Draskovics, Graf, Hiller, Kiss, Szabo, Szekeres şi Szekely - au deţinut aceleaşi funcţii în precedentul Guvern, condus de Ferenc Gyurcsany.
Bajnai, Ficsor, Kiss şi Molnar au fost de asemenea membri ai Guvernului Gyurcsany, dar au avut alte funcţii.
Balazs, Herczogh, Honig, Oszko, Vahl şi Varga sunt nou-veniţi în Guvernul format de Bajnai.
Citeşte şi: Manifestaţie la Budapesta, pentru dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate Gyurcsany a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Socialist ungar
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO