Gordon Brown a prezentat scuze oficiale pentru moartea lui Alan Turing
Premierul britanic Gordon Brown a dat curs unei petiţii semnate de câteva mii de cetăţeni şi a prezentat, pe site-ul instituţiei, scuze publice pentru un savant care a jucat un rol decisiv în victoria aliaţilor împotriva Germaniei şi care s-a sinucis după ce a fost condamnat pentru homosexualitate.
Gordon Brown a prezentat scuze oficiale pentru moartea lui Alan Turing
Premierul britanic a scris că Alan Turing, care s-a sinucis în 1954, a fost tratat inuman. Brown a omagiat apoi munca de cercetare depusă de Turing, care a fost cel care a spart celebrele coduri germane Enigma.
Brown şi-a început mesajul spunând că 2009 a fost un an de adâncă reflecţie şi o şansă pentru Marea Britanie de a "comemora profunda datorie pe care care o are faţă de înaintaşi", în contextul în care în acest an s-au împlinit 65 de ani de la debarcarea din Normandia şi 70 de ani de la intrarea ţării în cel de-al doilea război mondial.
"Sunt încântat şi mândru că, datorită unei coaliţii de experţi şi cercetători IT, istorici şi activişti pentru drepturile minorităţilor sexuale, avem în acest an şansa de a marca şi celebra o altă contribuţie a Marii Britanii la lupta împotriva întunericului şi a dictaturii: cea adusă de Alan Turing, cel care a descifrat comunicările codate", scrie Gordon Brown.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
În mesajul lui Brown, Turing este descris ca un matematician "chiar strălucit".
"Fără vreo exagerare, fără contribuţia sa enormă, istoria celui de-al doilea război mondial ar fi putut foarte bine să fie complet diferită. A fost, într-adevăr, unul dintre acei indivizi a căror contribuţie unică a ajutat la înclinarea balanţei în război. Datoria faţă de el este cu atât mai mare cu cât a fost tratat atât de inuman. În 1952, el a fost condamnat pentru indecenţă - în fapt, pentru că era gay. Pedeapsa - şi a fost pus în situaţia mizerabilă de a alege între asta şi închisoarea - a fost castrarea chimică prin injecţii cu hormoni feminini. Şi-a luat viaţa doi ani mai târziu", a scris Brown.
Mii de oameni au semnat, în ultimele săptămâni, o petiţie prin care cereau premierului britanic Gordon Brown să prezinte scuze oficiale pentru moartea lui Alan Turing, cel care a descifrat comunicaţiile germanilor în timpul celui de-al doilea război mondial, ajutând astfel aliaţii să învingă Germania.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO