Gordon Brown supravieţuieşte unui nou puci laburist, dar este slăbit

Premierul britanic, Gordon Brown, a dat asigurări, joi, că a dejucat o nouă tentativă de puci laburist, după o serie de reuniuni ministeriale mai mult sau mai puţin entuziaste, însă iese din această situaţie dificilă slăbit, în apropierea alegerilor favorabile conservatorilor.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Gordon Brown supravieţuieşte unui nou puci laburist, dar este slăbit

Gordon Brown supravieţuieşte unui nou puci laburist, dar este slăbit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ceea ce ştim în această dimineaţă, după ce au trecut 24 de ore, este că partidul vrea să fie condus de Gordon Brown", a afirmat, joi, ministrul pentru Irlanda de Nord, Shaun Woodward, calificând drept "distracţie regretabilă" acest episod evident traumatizant.

Presa britanică a epuizat registrul analogiei politico-meteorologice, în plin val de frig siberian care a cuprins Marea Britanie, pentru a relata un nou complot împotriva lui Brown, dejucat dar având efecte destabilizatoare, care are loc în decurs de doi ani şi jumătate.

Premierul conduce un partid căzut pradă dubiilor, aflat în scădere în sondaje în urma conservatorilor conduşi de David Cameron şi care speră să recucerească puterea după 13 ani de supremaţie laburistă: zece ani sub conducerea lui Tony Blair şi restul sub cea a lui Gordon Brown care i-a luat locul în iunie 2007, fără o competiţie electorală.

"Minus 10 grade este exact temperatura de la (numărul - n.red.) 10 din Downing street", scrie The Sun. "Iarna revoltei", titrează The Independent, în timp ce The Times evocă "un vânt glacial pentru Brown", iat The Guardian vorbeşte despre "O revoltă sub formă de furtună de zăpadă care s-a topit".

Mass-media au relatat minut cu minut cele 12 ore care l-au făcut să tremure pe Brown, folosind acelaşi adjectiv - "moderat"- pentru a descrie sprijinul ministerial de care s-a bucurat premierul, înainte de a evalua pagubele în plan politic.

"Brown distrus de rebeli", a tranşat Financial Times.

Bomba politică a venit sub forma unor mesaje electronice adresate membrilor Partidului Laburist, miercuri, la ora locală 10.24 (12.24 ora României) de către doi susţinători convinşi ai lui Tony Blair, Geoff Hoon şi Patricia Hewitt, foşti miniştri ai Apărării şi respectiv Sănătăţii.

Cei doi au solicitat organizarea unui scrutin cu vot secret pentru a decide soarta lui Gordon Brown în fruntea campaniei pentru legislativele programate să aibă loc cel târziu în iunie.

Hoon et Hewitt au împrumutat în mod bizar sloganul de precampanie al conservatorilor - "lucrurile nu mai pot continua în acest fel" - pentru a-şi justifica solicitarea pentru o moţiune de încredere/neîncredere.

Gordon Brown a petrecut mult timp discutând la telefon şi purtând conversaţii tete-a-tete pentru a primi sprijin, care adesea a fost unul minim.

Printre primii care i l-au acordat s-au numărat Peter Mandelson şi Alistair Darling, respectiv miniştri ai Comerţului şi Finanţelor. Cu toate acestea, ei nu şi-au ascuns deloc criticile faţă de lipsa de hotărâre a lui Brown în combaterea deficitelor publice.

David Miliband a avut nevoie de şapte ore pentru a-şi exprima "sprijinul acordat campaniei pentru realegerea Guvernului Laburist" condus de Brown. Şeful diplomaţiei britanice, care de curând a refuzat postul de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, este considerat ca unul dintre favoriţi pentru a-i lua locul lui Brown.

Potrivit BBC, cei doi conspiratori mizau pe sprijinul a şase miniştri.

La sfârşitul zilei, Hoon şi-a recunoscut eşecul, răspunzând printr-un "da" laconic la întrebarea prezentatorului BBC Jeremy Paxman: "dacă aţi fost Brutus, Cezar a scăpat?"

Motivul principal al acestui deznodământ ţine de calendar, potrivit analiştilor politici, în opinia cărora o schimbare de conducere atât de aproape de alegeri ar însemna sinucidere.

Episodul intervine în contextul în care Gordon Brown înregistrează un reviriment timid în sondaje. Partidul Laburist rămâne însă la zece puncte procentuale în urma conservatorilor, respectiv cu trei puncte mai mult decât ar avea nevoie aceştia din urmă pentru a beneficia de o majoritate absolută în Camera Comunelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici