Gordon Brown vrea înăsprirea măsurilor privind imigraţia în Marea Britanie

Prim-ministrul britanic, Gordon Brown, a anunţat joi înăsprirea, în curând, a măsurilor privind imigraţia, cu scopul de a-i împiedica pe medici sau alţi lucrători calificaţi care nu sunt cetăţeni europeni să ocupe locuri de muncă în Marea Britanie.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Gordon Brown vrea înăsprirea măsurilor privind imigraţia în Marea Britanie

Gordon Brown vrea înăsprirea măsurilor privind imigraţia în Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto)

În primul său discurs pe tema imigraţiei după preluarea puterii, în iunie 2007, Brown a promis să înăsprească sistemul actual, bazat pe puncte şi care stabileşte ce imigranţi pot fi autorizaţi să lucreze în ţară.

Imigraţia nu trebuie să devină un subiect "tabu", abandonat de marile partide, iar cei care se îngrijorează de impactul acesteia asupra societăţii nu ar trebui să fie calificaţi în mod sistematic drept "rasişti", a apreciat premierul.

Imigraţia trebuie să devină o temă majoră a viitoarelor alegeri legislative, care urmează să aibă loc la jumătatea lui 2010, în contextul în care opoziţia reproşează Guvernului o relaxare în acest domeniu, iar partidul de extremă dreapta BNP pare să atragă tot mai mulţi alegători.

Brown a luat apărarea sistemului pe bază de puncte, introdus la începutul lui 2008, ce stabileşte care dintre cetăţenii ce nu aparţin spaţiului economic european (EEE) pot emigra în Marea Britanie şi în ce condiţii. Acest sistem a contribuit la o scădere cu 44 la sută a imigraţiei, în 2008, a argumentat el.

Şeful Guvernului britanic a anunţat că mai multe profesii (medici specialişti în spitale, ingineri genişti în domeniul civil, ingineri aeronautici, ofiţeri din forţele navale comerciale) au fost retrase de pe lista cu meserii în baza căreia angajatorii britanici au autorizaţia să facă recrutări în străinătate, din cauza lipsei de forţă de muncă locală.

Această listă urmează să fie revizuită din nou anul viitor, a precizat el. Perioada în care un loc de muncă este propus muncitorilor britanici, după care poate fi oferit unui imigrant, va fi mărită de la două la patru săptămâni, a anunţat el.

Aceste modificări vor garanta sistemului "flexibilitatea" de care are nevoie, a apreciat Brown, care a adăugat că imigranţii cu înalte calificări sau specialiştii sunt, în continuare "esenţiali" pentru vitalitatea economiei Marii Britanii.

Din contră, el a catalogat ca "neflexibilă şi arbitrară" propunerea conservatorilor de introducere a unor cote anuale de imigranţi. Partidul Conservator a calificat acest discurs drept "retorică" pură.

Brown a declarat joi, într-un interviu pentru Daily Mail, că imigraţia a fost o "forţă economică, socială şi culturală pentru Marea Britanie", dar a precizat că înţelege preocupările privind impactul unei creşteri a populaţiei asupra locurilor de muncă, salariilor şi costului locuinţelor.

"Cunosc persoane îngrijoate de faptul că imigraţia le micşorează salariile şi perspectivele de lucru ale copiilor lor şi ele sunt de asemenea preocupate să ştie dacă vor găsi o locuinţă decentă pentru familia lor", a explicat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici