”Înseamnă că dl Juncker este duplicitar, pentru că toată lumea a văzut când a fost guvernul României la Bruxelles şi când a fost întâlnire bilarală cu primul-ministru am văzut declaraţia dlui Jucker, care a spus foarte clar că România nu are nicioproblemă, România îşi poate duce preşedinţia. Înseamnă că, din nou, foloseşte dubla măsură despre care eu vorbesc – nu poţi să spui azi că-i negru şi mâine că-i alb”, a declarat pentru MEDIAFAX europarlamentarul Maria Grapini.
Ea a mai spus că se crează o foare mare aşteptare şi se supraevaluează preşedinţia rotativă.
”Ce a făcut Austria, cu ce s-a remarcat Austria pe preşedinţie sau alt stat care a fost de acum doi ani şi jumătate, de când este cu Brexitul? Nu au fost în stare să termine Brexitul, nu au fost în stare să încheie niciun dosar foarte important. Cu ce s-au remarcat? Preşedinţia rotativă nu dă foarte multe pârghii statului care conduce! Eventual, poate pune într-o anumită ordine rapoarte, poate grăbi trialogul pe anumite dosare la care, să spunem, că ar avea un interes statul care deţine preşedinţia. Austria nu a rezolvat migraţia, dosar foarte greu – ştim poziţia cancelarului din Austria, că face garduri, nu a înaintat cu nimic aproape negocierea noului Cadru Financiar Multianual şi la Brexit ne-am împotmolit, am făcut paşi înapoi. Ar fi păcat ca noi, românii, să pedalăm pe chestiunea că România nu-i pregătită pentru preşedinţie. Ar fi nedrept să se pună în cârca României dacă nu se rezolvă dosarul migraţiei, Brexitul…”, a adăugat Grapini.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat „dubii” privind capacitatea României de a deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, argumentând că, deşi este „bine-pregătit din punct de vedere tehnic”, Bucureştiul nu a înţeles „deplin” ce presupune acest mandat.
Într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag, Jean-Claude Juncker consideră că România este „bine-pregătită din punct de vedere tehnic” pentru exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE.
„Dar cred că Guvernul de la Bucureşti încă nu a înţeles deplin ce înseamnă prezidarea ţărilor Uniunii Europene. O abordare prudentă presupune şi disponibilitatea de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte unele preocupări. Eu am unele dubii”, a precizat Juncker.