Konstantin Kosacev nu a exclus posibilitatea deteriorării relaţiilor ruso-române şi un răspuns dur din partea Moscovei după expulzarea unui diplomat rus de la Bucureşti.
El a afirmat că reacţia rusă va depinde de modul în care au decis autorităţile române expulzarea diplomatului rus. „Dacă totul a fost făcut în mod eronat, este dincolo de sfera acţiunii diplomatice, iar reacţia Rusiei va fi dură”, a spus Kosacev, apreciind că incidentul ar putea fi urmat de continuarea deteriorării relaţiilor bilaterale.
„Iar aceasta se poate extinde dincolo de politic, către domeniul economic”, a avertizat el, adăugând că Rusia şi România au numeroase probleme nerezolvate, care necesită o abordare delicată. Într-un interviu acordat Rusnovosti.ru, Kosaciov nu a exclus nici posibilitatea expulzării altor diplomaţi români de la Moscova.
Kosacev a mai spus că faptul că România a acţionat în interesul altor părţi şi nu în interesul propriu „pare ciudat şi trist, iar relaţiile (bilaterale) nu se vor îmbunătăţi”.
El a apreciat că prinderea în flagrant a diplomatului român este surprinzătoare, deoarece până în prezent nu au fost observate ambiţii şi jocuri geopolitice ale României, care are interese speciale în Republica Moldova. „Beneficiarul final, clientul, nu erau reprezentanţi români, cred că vorbim despre NATO”, a spus Kosacev.
FSB a anunţat luni că l-a reţinut, în flagrant, pe diplomatul român Gabriel Grecu, secretar I al ambasadei române la Moscova, în timp ce încerca să obţină informaţii secrete de la un cetăţean rus. La scurt timp, FSB a afirmat că diplomatul român a fost declarat persona non grata şi are la dispoziţie 48 de ore pentru a părăsi ţara. Ministerul român de Externe a anunţat marţi că un diplomat rus din România a fost declarat persona non grata, urmând să părăsească teritoriul ţării în termen de două zile. Moscova a reacţionat prompt, apreciind că expulzarea diplomatului rus este un act neprietenesc şi nefondat şi anunţând că îşi rezervă dreptul de a lua măsuri.