„Întrebarea esenţială legată de explozie este legată de locul exact unde s-a produs: dacă este vorba despre incinta reactorului, ar fi o configuraţie similară celei de la Cernobîl„, a declarat Stephane Lhomme, de la Observatorul pentru energie nucleară, care militează pentru renunţarea la energia atomică.
„Dar poate fi vorba şi despre o clădire din apropierea reactorului şi, în acest caz, explozia nu agravează situaţia„, a adăugat el.
La centrala nucleară ucraineană de la Cernobîl, miezul reactorului se afla într-o clădire obişnuită, care a fost distrusă în momentul exploziei din 1986. În cazul accidentului din 1979 de la centrala americană Three Miles Island, incinta a rezistat şi a permis evitarea producerii unui dezastru, a afirmat Lhomme.
Autoritatea franceză pentru siguranţă nucleară (ASN) a apreciat că situaţia centralei japoneze este mai degrabă asemănătoare celei de la Three Miles Island, cu probleme în sistemul de răcire a reactorului, legate de capacitatea de absorbţie a apei de mare. „Nu există un risc a priori de explozie a reactorului nuclear, de tipul celei de la Cernobîl, ci mai degrabă un risc de avariere a reactorului, fără a exclude posibilitatea eliberării de elemente radioactive”, a declarat Olivier Gupta, director general adjunct la ASN.
Gupta a adăugat că este important de aflat „în ce măsură a fost sau nu avariat combustibilul” din miezul reactorului.
Explozia produsă sâmbătă la centrala Fukushima 1 a provocat prăbuşirea parţială a clădirii care adăposteşte reactorul 1 şi rănirea uşoară a patru persoane.