Greceanîi a prejudiciat bugetul Republicii Moldova cu milioane de euro - presă

Candidatul comuniştilor la preşedinţie, Zinaida Greceanîi, a prejudiciat bugetul R.Moldova cu sute de milioane de lei (milioane de euro), atât în calitate de premier, cât şi ca ministru de Finanţe, relatează Jurnalul de Chişinău în ediţia electronică.

Urmărește
99 afișări
Imaginea articolului Greceanîi a prejudiciat bugetul Republicii Moldova cu milioane de euro - presă

Zinaida Greceanîi, candidatul comuniştilor la preşedinţie

Parlamentul urmează să voteze la 20 aprilie viitorul preşedinte al statului. Singurul candidat nominalizat pentru ocuparea aceastei funcţii este fostul premier Zinaida Greceanîi, care a fost inclusă pe"lista neagră" pentru Parlamentul ales la 5 aprilie, elaborată de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat.

Potrivit jurnaliştilor de investigaţie care au verificat trecutul acesteia, Zinaida Greceanîi se face vinovată de pierderea de către R. Moldova la CEDO a mai multor dosare de milioane de euro, printre care se numără dosarul "Oferta Plus". În 2008, Republica Moldova a plătit o penalizare de 2,5 milioane de euro companiei Oferta Plus, vinovat pentru această pierdere fiind Ministerul Finanţelor, condus în acea vreme de Zinaida Greceanîi.

Instituţia a refuzat să plătească firmei Oferta Plus suma de 20 milioane de lei (circa 1,4 milioane de euro) pentru energia electrică livrată instituţiilor bugetare. În consecinţă, CEDO a obligat Republica Moldova să plătească datoria statului către compania Oferta Plus, dar şi daune morale, materiale şi penalizări.

În perioada februarie 2002 - octombrie 2005, Ministerul de Finanţe din Republica Moldova, condus de Zinaida Greceanîi, a fost verificat anual de inspectorii Curţii de Conturi. Aceştia au depistat scutiri de impozite care au prejudiciat bugetul, venituri ratate în urma unor acţiuni nejustificate de instituţie dar şi administrare defectuoasă a Fondului de rezervă al Guvernului. Potrivit raportului Curţii din 2002, scutirile de impozite pentru unele companii aeriene şi agenţi economici, care se ridică la zeci de milioane de lei, au fost calificate ca fiind ilegale.

Potrivit aceleiaşi surse, la bugetul de stat nu a fost încasată suma de 5,5 milioane de lei (circa 370.000 de euro) din cauza aplicării neadecvate de către Direcţia generală pentru politică fiscală a Ministerului Finanţelor şi de către Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a legislaţiei în vigoare referitoare la activitatea companiilor în regim "duty-free", precum şi amânarea adoptării unor decizii cu privire la aplicarea accizelor şi TVA pentru mărfurile aflate în acel regim.

De asemenea, Ministerul Finanţelor nu a achitat la timp un credit extern, prejudiciind astfel bugetul cu 5,7 de milioane de dolari. "Pentru asigurarea necesităţilor economiei naţionale cu resurse energetice, utilaj, medicamente şi mărfuri de larg consum, în baza acordurilor bilaterale, Republica Moldova a valorificat împrumuturi din partea Comunitătii Europene în valoare de 31,6 mil dolari. Încălcând condiţiile acordului de credit, încheiat cu Comunitatea Europeană, Ministerul Finanţelor nu a rambursat la timp creditorului străin împrumutul, deşi agenţii economici-beneficiari s-au achitat integral şi în termenele stabilite cu ministerul. Ca rezultat, bugetul de stat a suportat cheltuieli suplimentare în valoare de 5,7 mil dolari", se arată în raportul Curţii de Conturi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici