- Home
- Externe
- ATENA, (15.07.2015, 12:36)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grecia: Acordul cu creditorii ar putea trece cu uşurinţă în Parlament, cu ajutorul opoziţiei
Acordul Greciei cu creditorii internaţionali, care conţine cele mai dure condiţii impuse vreodată statului elen în schimbul unui nou program de salvare, ar putea trece cu uşurinţă miercuri prin Parlament cu sprijinul opoziţiei, în pofida dezertărilor din coaliţia de guvernare.
Urmărește
270 afișări
Grecia: Acordul cu creditorii ar putea trece cu uşurinţă în Parlament, cu ajutorul opoziţiei (Foto: AFP)
Motivul este că principalele formaţiuni din opoziţie, respectiv partidul conservator Noua Democraţie, To Potami, de centru, şi socialiştii din Pasok s-au unit să sprijine programul de reforme care este o precondiţie pentru menţinerea Greciei în zona euro, relatează Bloomberg.
"Măsurile incluse în acord au fost aprobate de Parlamentul grec", a declarat premierul Alexis Tsipras după summitul maraton al liderilor din zona euro încheiat luni.
Premierul s-a referit la o lungă listă de măsuri necesare începerii negocierilor pentru un al treilea program de finanţare de până la 86 de miliarde de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Guvernul a înaintat marţi Parlamentului un proiect care ratifică acordul cu creditorii şi prevede suplimentarea veniturilor anuale şi economii de 4,5 miliarde de euro, prin noi taxe şi reforme în sistemul asigurărilor sociale.
Parlamentul elen a aprobat deja, sâmbătă, noi măsuri de austeritate, înainte ca Tsipras să negocieze la Bruxelles noul acord cu creditorii, cu 251 de voturi pentru dintr-un total de 300 de membri, chiar şi fără sprijinul a peste 12 membri ai partidului de guvernământ Syriza.
Parlamentarii trebuie să aprobe din nou, miercuri, primele reforme cerute de creditori, ca semn de recâştigare a încrederii, după şase luni de negocieri dificile.
Coaliţia guvernamentală deţine în Parlament 149 de membri ai Syriza şi alţi 13 parlamentari ai partidului Grecii Independenţi. Majoritatea deţinută, asigurată de 12 parlamentari, a dispărut sâmbătă, când 17 parlamentari ai Syriza au refuzat să susţină propunerile lui Tsipras, şi ar putea fi erodată şi mai mult dacă alţi 15 membri ai Syriza vor vota miercuri împotriva acordului cu creditorii, aşa cum s-au exprimat deja.
Tsipras ar putea să nu se poată baza nici pe voturile membrilor Grecii Independenţi, după ce liderul formaţiunii, Panos Kammenos, a scris pe Twitter că "destul este destul".
Kammenos a declarat marţi că va vota doar măsurile aprobate deja de Parlamentul de la Atena. Dacă toţi parlamentarii formaţiunii sale vor vota împotrivă şi nu vor mai avea loc alte dezertări din Syriza, atunci coaliţia de guvernare va mai avea nevoie de puţin peste 100 de voturi.
Chiar dacă revolta din Syriza împotriva lui Tsipras se va extinde, aceasta va putea fi compensată de 106 voturi din partea partidelor de opoziţie care susţin măsurile, asigurând o majoritate de peste 200 de voturi, respectiv două treimi din total.
Pentru aprobarea proiectului este necesară o majoritate simplă, de 151 de voturi.
Ce va fi mai dificil pentru Guvern va fi implementarea unor măsuri de austeritate mai dure decât cele pe care le-a respins când a venit la putere Syriza.
Între opozanţi se numără parlamentari şi miniştri proeminenţi, precum ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis, preşedintele Parlamentului, Zoi Konstantopoulou, şi Dimitris Stratoulis, secretar de stat în Ministerul Siguranţei Sociale.
Fostul ministru de Finanţe Yanis Varoufakis va lipsi de la vot, din motive personale. Varoufakis a criticat marţi acordul convenit de Tsipras cu creditorii internaţionali, într-o postare pe blog, calificând-ul drept "termenii capitulării" Greciei.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe