Grecia: Anchetă privind condiţiile în care lucrează muncitorii sezonieri, inclusiv români
Autorităţile au luat decizia să intervină, în urma unui reportaj recent apărut în publicaţia săptămânală Epsilon, în care se arăta că circa 2.500 de culegători de căpşuni lucrau şi locuiau în "condiţii precare" la Manolada, în Elida, unde se înregistrează circa 90 la sută din producţia de căpşuni.
Majoritatea imigraţilor sunt originari din Bangladesh, România, Bulgaria şi Albania, şi au venit cu întreaga familie pentru a lucra în regiune.
"Secretarul pentru Inspecţia Muncii, Nikos Katsakioris a sosit ieri (miercuri) la Manolada, însă mai mulţi proprietari şi imigranţi s-au ascuns, pentru a scăpa de controale", a declarat Dimitris Athanassopoulos, responsabil din cadrul biroului de presă al ministerului.
Autorităţile "vor rămâne la faţa locului pentru a ancheta condiţiile de sclavie din sere", a adăugat el.
Deocamdată, doar trei proprietari de ferme au fost cercetaţi pentru că au închiriat barăci la preţuri exagerat de mari muncitorilor pe care îi angajau, au declarat surse din cadrul poliţiei locale.
Opoziţia socialistă, partidele de stânga şi organizaţiile neguvernamentale au denunţat "condiţiile de trai din taberele ilegale (…) de imigranţi, plătiţi cu 23 de euro pe zi".
"Acest fenomen este ruşinos pentru ţara noastră. Orice persoană responsabilă va fi încarcerată", a promis joi ministrul Muncii, Fani Palli-Petralia, pentru cotidianul Eleftheros Typos.