Grecia spune că legăturile cu Anglia nu au fost afectate de disputa privind marmura Partenonului

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat miercuri că legăturile cu Marea Britanie nu vor fi afectate de anularea unei întâlniri cu omologul său britanic în legătură cu marmura de la Parthenon, potrivit Reuters.

Urmărește
279 afișări
Imaginea articolului Grecia spune că legăturile cu Anglia nu au fost afectate de disputa privind marmura Partenonului

Grecia spune că legăturile cu Anglia nu au fost afectate de disputa privind marmura Partenonului

Cazul a sporit tensiunile dintre cele două ţări, care se acuză reciproc pentru întâlnirea care nu a avut loc la Londra în această săptămână.

Premierul britanic Rishi Sunak a anulat-o după ce premierul grec a apărut la BBC în weekend şi a discutat despre returnarea sculpturilor, cunoscute în Marea Britanie sub numele de Marmurele Elgin, de la muzeul britanic la Atena.

Anularea a provocat un răspuns furios din partea premierului grec, iar oficialii guvernamentali au spus că a fost o lipsă de respect. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat ulterior că Mitsotakis nu a respectat asigurările că nu va ridica public problema.

Sunak a declarat miercuri în parlament că a anulat întâlnirea deoarece premierul grec încerca să „se dea mare şi să revină asupra unor probleme din trecut”.

„Părerea mea este că atunci când oamenii îşi iau angajamente ar trebui să le respecte”, a spus el.

Mitsotakis, între timp, a părut pregătit să atenueze retorica, numind anularea întâlnirii un „eveniment nefericit”.

„Cred că demersul nu va afecta relaţiile dintre Grecia şi Marea Britanie pe termen lung”, i-a spus el preşedintelui Katerina Sakellaropoulou, adăugând că cererea Greciei de reunificare a sculpturilor din Partenon a primit mai multă publicitate decât se aştepta din cauza turbulenţelor.

Grecia a cerut în repetate rânduri Muzeului Britanic să returneze definitiv sculpturile vechi de 2.500 de ani pe care diplomatul britanic Lord Elgin le-a îndepărtat din templul Partenonului în 1806, într-o perioadă în care Grecia se afla sub dominaţia turcilor otomani.

Aproximativ jumătate din friza de 160 de metri care împodobea Partenonul din Atena se află la British Museum, în timp ce 50 de metri de sculpturi se află la Muzeul Acropole din Grecia.

În timpul unui interviu acordat duminică la BBC, Mitsotakis a comparat separarea sculpturilor cu tăierea Mona Lisei în două, o caracterizare respinsă de guvernul britanic. Oficialii guvernului grec au declarat că Mitsotakis nu a făcut decât să reitereze poziţia ţării sale.

Întâlnirea planificată a lui Mitsotakis Sunak a fost anulată o zi mai târziu.

Conservatorii lui Sunak, care se află la putere de 13 ani, sunt devansaţi de Partidul Laburist de opoziţie cu aproximativ 20 de puncte în sondajele de opinie înainte de alegerile generale prevăzute pentru anul viitor.

Miercuri, liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, l-a acuzat pe Sunak că încearcă să îşi „ascundă eşecurile” prin fabricarea unei dispute în legătură cu sculpturile şi prin încercarea de a-l umili pe Mitsotakis.

Grecia a declarat că ar fi dispusă să împrumute antichităţi Muzeului Britanic în schimbul posibilităţii de a expune temporar sculpturile din Parthenon la Atena şi că un astfel de acord nu ar modifica cererea sa de de returnare permanentă a acestora.

Muzeul britanic a declarat că va lua în considerare posibilitatea de a împrumuta Grecia doar dacă aceasta va recunoaşte proprietatea Muzeului Britanic asupra sculpturilor, lucru pe care guvernele greceşti l-au refuzat.

Însă, în ianuarie, Muzeul Britanic a cerut un nou parteneriat cu Grecia pentru Partenonul.

„Discuţiile cu Grecia cu privire la un Parteneriat pentru Parthenon sunt în curs de desfăşurare şi constructive”, a declarat un purtător de cuvânt al British Museum.

„Credem că acest tip de parteneriat pe termen lung ar găsi echilibrul potrivit între împărtăşirea celor mai mari obiecte ale noastre cu publicul din întreaga lume şi menţinerea integrităţii colecţiei incredibile pe care o deţinem la muzeu”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici