Grecii care ar putea să inspire încredere în străinătate. Care sunt cei cinci posibili premieri

Presa greacă vehicula miercuri numele a cinci greci, cu vârste de peste 60 de ani, care ar putea să inspire încredere în străinătate ca posibili succesori ai lui Giorgios Papandreou la conducerea Guvernului.

Urmărește
416 afișări
Imaginea articolului Grecii care ar putea să inspire încredere în străinătate. Care sunt cei cinci posibili premieri

Grecii care ar putea să inspire încredere în străinătate. Care sunt cei cinci posibili premieri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

VASILIOS SKOURIS: în vârstă de 63 de ani, este, din octombrie 2003, preşedintele Curţii Europene de Justiţie (CEJ) cu sediul în Luxemburg. El este doctor în drept al Universităţii din Hamburg (Germania). Skouris, un apropiat al actualului ministru grec al Finanţelor Evanghelos Venizelos, s-a născut, ca acesta, la Salonic (nord) şi este, la fel ca el, un specialist în drept constituţional. El a fost, deja, ministru în două Guverne de tranziţie, în 1989 şi 1996.

LUCAS PAPADEMOS: în vârstă de 64 de ani, a fost guvernator al Băncii Greciei, în perioada 1994-2002, post din care a contribuit la aderarea ţării la zona euro, iar ulterior a devenit vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), alături de Jean-Claude Trichet, din 2002 şi până în 2010. Profesor de economie, Papademos este creditat a fi un "motor intelectual" al instituţiei de la Frankfurt. În prezent, susţine la Harvard, în Statele Unite, un curs intitulat "Criza financiară globală: răspunsuri şi provocări".

PANAGIOTIS ROUMELIOTIS: în vârstă de 64 de ani, un profesor universitar, este reprezentantul Greciei la Fondul Monetar Internaţional (FMI). S-a născut în Egipt, în 1947 şi este doctor în economie al Universităţii Paris II. Roumeliotis a deţinut mai multe potofolii ministeriale în anii '80, când la putere se afla Andreas Papandreou, tatăl premierului grec în exerciţiu. El este un bun cunoscător al afacerilor europene, dar numele său a fost amestecat într-un cunoscut dosar politico-financiar, "scandalul Koskotas", care poartă numele unui bancher veros.

NIKIFOROS DIAMANDOUROS: în vârstă de 69 de ani, un apropiat al fostului premier socialist Costas Simitis (1996-2004), este profesor de ştiinţe politice şi, de la 1 aprilie 2003, avocatul european al poporului. El a studiat în Statele Unite, la Indiana University şi Columbia University. Diamandouros apreciază că activitatea sa de mediator îi permite doar să "convingă", că "nu poate constrânge" şi că poate recurge la "proceduri mai suple decât ale unui tribunal".

IOANNIS KOUKIADIS: în vârstă de 71 de ani, este preşedintele nou înfiinţatului Comitet de privatizare grec, creat pentru gestionarea programului în valoare de 50 de miliarde de euro, cerut de creditorii ţării. El a studiat dreptul la Salonic, Paris şi în Germania. Deputat european al Pasok (socialişti), Koukiadis a fost ministru al Muncii în două rânduri, pentru perioade scurte de timp, în două guverne interimare sau coaliţii, în 1989 şi 1990.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici