- Home
- Externe
- BRUXELLES, (03.05.2018, 12:36)
- Mircea Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GRECO avertizează că iniţiative legislative din unele state UE, inclusiv România, riscă să afecteze lupta anticorupţie
Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO) avertizează că noi iniţiative legislative din anumite state europene riscă să deturneze reformele adoptate anterior pentru consolidarea prevenirii corupţiei, lucru care ar putea constitui încălcări ale standardelor anticorupţie ale Consiliului Europei.
Urmărește
675 afișări
GRECO avertizează că iniţiative legislative din unele state UE, inclusiv România, riscă să afecteze lupta anticorupţie. Organismul Consiliului Europei ar putea declanşa o nouă procedură pentru evaluări ad-hoc în circumstanţe excepţionale
Raportul anual al GRECO, un organism al Consiliului Europei, dat publicităţii joi, indică faptul că aceste iniţiative legislative au determinat GRECO să reevalueze noua legislaţie (Grecia) ori să declanşeze o nouă procedură pentru evaluări ad-hoc în circumstanţe excepţionale (România, Polonia).
În raportul de activitate pe anul 2017, GRECO recunoaşte contribuţia esenţială a jurnaliştilor la combaterea corupţiei şi aduce un omagiu jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, asasinată în octombrie 2017.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a declarat că "practici corupte atât la nivel naţional, cât şi internaţional, aşa cum am văzut în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, constituie o ameninţare majoră la adresa instituţiilor noastre şi chiar a democraţiei. Este crucial ca autorităţile naţionale şi organismele internaţionale să aibă o poziţie clară împotriva corupţiei şi să implementeze rapid măsuri anticorupţie".
Marin Mrčela, preşedintele GRECO, a declarat că "în 2017, au fost numeroase acuzaţii de corupţie în multe ţări şi instituţii. Progresul împotriva corupţiei nu poate fi considerat garantat. Este necesară vigilenţă, pentru că mereu există riscul regresului (...) Parlamentarii, judecătorii şi procurorii ar trebui să conducă pe baza puterii exemplului, iar cetăţenii ar trebui să ceară ferm propriilor reprezentanţi să acţioneze nu doar respectând legile, ci în concordanţă cu cele mai înalte standarde etice".
Raportul include o evaluare a nivelului de implementare a recomandărilor GRECO privind parlamentarii, judecătorii şi procurorii.
Instituţia concluzionează că până la 31 decembrie 2017, statele evaluate până în acest moment nu implementaseră aproape o tremie din recomandările GRECO (30%) cu privire la membrii parlamentelor, şi au implementat parţial 44,4% din recomandări. Aceste recomandări au legătură în special cu raportarea averii, restricţii privind activităţile de business, transparenţa interacţiunilor cu lobbyiştii şi gestionarea conflictelor de interese.
GRECO indică faptul că nivelul de conformare a fost mai ridicat în ceea ce priveşte judecătorii: ţările evaluate au implementat aproape jumătate din recomandările instituţiei (42,6%), însă o treime au rămas doar parţial implementate (36%), iar 21% nu au fost deloc implementate. Multe dintre aceste recomandări se referă la procedurile privind recrutarea, transferul sau promovarea, dar şi la necesitatea unor coduri de conduită pentru judecători, pe care o treime din ţările evaluate încă nu le-au adoptat.
Ţările evaluate stau cel mai bine la capitolul măsurilor privind procurorii, cu 54% din recomandări implementate şi doar 14% neimplementate.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe