Greenpeace insistă ca autorităţile ruse să elibereze echipajul navei sale Arctic Sunrise

Activişti ai organizaţiei ecologiste Greenpeace au traversat la bordul unor bărci pneumatice Râul Moscova, prin faţa Kremlinului, miercuri, pentru a solicita eliberarea celor 30 de membri ai echipajului Arctic Sunrise arestaţi în septembrie în zona rusă a Oceanului Arctic.

Urmărește
90 afișări
Imaginea articolului Greenpeace insistă ca autorităţile ruse să elibereze echipajul navei sale Arctic Sunrise

Greenpeace insistă ca autorităţile ruse să elibereze echipajul navei sale Arctic Sunrise

"Libertate celor 30 din Arctica!", se putea citi pe steagurile galbene arborate de activişti ai ONG-ului, ale căror bărci pneumatice în culori portocaliu şi negru au trecut prin faţa reşedinţei oficiale a preşedintelui rus, Vladimir Putin, după ce au făcut turul Moscovei, capitala Rusiei.

"Îi îndemnăm pe toţi cei care nu sunt indiferenţi de soarta deţinuţilor să (...) ceară, împreună cu noi, eliberarea lor imediată", a afirmat filiala rusă a Greenpeace într-un comunicat.

Cei 30 de membri ai echipajului navei Arctic Sunrise - provenind din 18 ţări diferite - au fost arestaţi în septembrie şi plasaţi în detenţie provizorie la Murmansk, în nord-vestul Rusiei, după ce unii dintre ei au încercat să escaladeze o platformă a gigantului Gazprom în Marea Barents pentru a denunţa riscurile ecologice legate de extragerea petrolului în această zonă.

Ei au fost inculpaţi iniţial de "piraterie", o infracţiune pasibilă cu 15 ani de închisoare. Comitetul de anchetă rus a anunţat la 23 octombrie că va înlocui acest cap de acuzare cu altul, şi anume de "huliganism", pasibil cu şapte ani de detenţie.

Pe de altă parte, Greenpeace International a apreciat că există "motive suficiente" pentru "eliberarea imediată" a echipajului navei sale. ONG-ul s-a pronunţat chiar înaintea unei audieri, miercuri, la Tribunalul internaţional pentru afaceri maritime, care examinează cazul.

"Există motive suficiente pentru eliberarea imediată" a celor 30 de membri ai echipajului navei Arctic Sunrise, interceptată în Marea Barents de către Paza de Coastă rusă, a declarat pentru AFP Kumi Naidoo, directorul executiv al Greenpeace International.

"Sperăm că, într-un interval de două săptămâni, tribunalul va lua o decizie care va confirma poziţia pe care am adoptat-o şi că activiştii noştri vor fi eliberaţi", a continuat el.

Olanda a sesizat Tribunalul internaţional pentru afaceri maritime, un organ judiciar însărcinat cu reglementarea litigiilor maritime, cerând "măsuri provizorii" împotriva Rusiei, inclusiv eliberarea echipajului navei.

Arctic Sunrise naviga sub pavilion olandez, iar Greenpeace îşi are sediul în Olanda, la Amsterdam.

Audierile au început la ora 09.00 GMT (11.00, ora României), la Hamburg, unde se află sediul Tribunalului.

"Atunci când a fost abordată, nava se afla în apele internaţionale", a subliniat Naidoo, care afirmă că un astfel de demers nu poate fi întreprins decât în cazuri de "pescuit ilegal", "pagube aduse mediului" şi în "unul sau două alte cazuri".

Greenpeace a anunţat săptămâna trecută că cei 30 de deţinuţi vor fi transferaţi într-o închisoare din Sankt Petersburg, al doilea oraş al Rusiei. Transferul încă nu a fost efectuat, a anunţat marţi pentru RIA Novosti juristul Greenpeace Rusia.

Naidoo a afirmat, de asemenea, că "nu a primit vreo confirmare oficială". În plus, el a apreciat că activiştii ar trebui trataţi ca "eroi", nu să stea în arest "în condiţii extrem de dure".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici