Greenpeace: Măsurătorile oficiale ale nivelului radiaţiei la Fukushima nu sunt fiabile

Măsurătorile radiaţiei efectuate de către autorităţile japoneze în regiunea centralei nucleare Fukushima nu sunt fiabile, a anunţat marţi, la Tokyo, organizaţia nonguvernamentală Greenpeace, care afirmă că populaţia este expusă unui nivel de 13 ori mai mare faţă de limita autorizată.

Urmărește
120 afișări
Imaginea articolului Greenpeace: Măsurătorile oficiale ale nivelului radiaţiei la Fukushima nu sunt fiabile

Greenpeace: Măsurătorile oficiale ale nivelului radiaţiei la Fukushima nu sunt fiabile (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit Greenpeace, niveluri de radiaţie mai mari de trei microsieverţi pe oră au fost relevate în parcuri şi şcoli din oraşul Fukushima, în timp ce limita a fost stabilită la 0,23 microsieverţi. Oraşul Fukushima, capitala prefecturii cu acelaşi nume, se află la aproximativ 50 de kilometri de centrala afectată de un accident nuclear, Fukushima Daiichi.

"Am descoperit că aparatele de măsurare instalate de către Guvern subevaluează în mod sistenmatic nivelul radiaţiei", a declarat Rianne Teule, o expertă în domeniul radiaţiilor din cadrul Greenpeace. În opinia acesteia, aparatele sunt protejate de radiaţii prin structuri metalice sau de beton, care le înconjoară, lucru care falsifică măsurarea.

"Aceste aparate au fost plasate în zone decontaminate. Măsurătorile noastre arată că un pic mai departe (de locul unde se află aparatele) nivelurile urcă în mod semnificativ", a continuat ea.

Rianne Teule a mai declarat că operaţiunile de decontaminare "au fost întârziate mult, iar numeroase locuri foarte iradiate, semnalate în mod frecvent de către Greenpeace, există în continuare".

În cursul unor teste efectuate săptămâna trecută, timp de patru zile, Greenpeace a anunţat că a măsurat niveluri superioare normei legale în satul Iitate, unde Guvernul şi-a exprimat speranţa să trimită curând locuitori evacuaţi după catastrofă.

"Este puţin probabil ca această zonă muntoasă şi forestieră să redevină sigură peste câţiva ani", a apeciat Kazue Suzuki, din cadrul Greenpeace Japonia.

"Guvernul oferă false speranţe victimelor dezastrului", a adăugat ea.

După un cutremur cu magnitudinea 9 urmat de un tsunami uriaş, accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav după cel de la Cernobîl (Ucraina), în 1986, a provocat importante emisii radioactive la nivelul atmosferei, al apei şi al solului în regiunea centrală, la aproximativ 220 de kilometri nord-est de Tokyo. Aproximativ 100.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească domiciliile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici