Greşeli, dar nicio părtinire politică în ancheta FBI a campaniei lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2016 - raport

Inspectorul general al Departamentului de Justiţie din SUA a anunţat luni, că a găsit numeroase erori, dar nici o dovadă de părtinire politică din partea FBI atunci când a deschis o anchetă privind contactele dintre campania prezidenţială a lui Donald Trump şi Rusia în 2016, potrivit Reuters.

Urmărește
800 afișări
Imaginea articolului Greşeli, dar nicio părtinire politică în ancheta FBI a campaniei lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2016 - raport

Greşeli, dar nici o părtinire politică în ancheta FBI a campaniei lui Trump din 2016 - raport

Raportul inspectorului general Michael Horowitz a oferit muniţie atât susţinătorilor lui Trump, cât şi criticilor săi democraţi, în dezbaterea privind legitimitatea unei anchete care a umbrit primii doi ani ai preşedinţiei sale.

Horowitz a constatat că FBI avea un „scop autorizat” legal să ceară aprobarea instanţei pentru a începe supravegherea lui Carter Page, un fost consilier de campanie al lui Trump.

Dar a găsit, de asemenea, un total de 17 erori şi omisiuni „de bază şi fundamentale” în cererile adresate Curţii de Supraveghere a Informaţiilor Externe (FISA) care au făcut ca acest caz să pară mai puternic decât este.

De exemplu, FBI a continuat să se bazeze pe informaţiile adunate de un fost ofiţer de informaţii britanic numit Christopher Steele în cererile sale de mandat de supraveghere, chiar şi după ce una dintre sursele lui Steele a spus agenţiei că declaraţiile sale au fost incorecte sau exagerate.

De asemenea, în raport exte menţionat un avocat al FBI care a modificat un e-mail pentru o nouă cerere de mandat pentru a pretinde că Page nu a fost o sursă pentru o altă agenţie guvernamentală din SUA, când de fapt a lucrat din 2008 până în 2013 cu o altă agenţie care nu a fost identificată în raport.

Ancheta FBI a fost preluată în mai 2017 de fostul şef al FBI, Robert Mueller, după ce Trump l-a demis pe James Comey din funcţia de director al agenţiei.

"Cei care au atacat FBI-ul timp de doi ani ar trebui să admită că au greşit", a spus Comey într-o publicaţie din Washington Post.

Ancheta lui Mueller a detaliat o campanie rusă de hacking şi propagandă pentru semănarea discordiei în Statele Unite şi pentru a-l ajuta pe Trump să o învingă pe contracandidata sa democrată Hillary Clinton. Mueller a documentat numeroase contacte între angajaţi ai campaniei Trump şi Moscova, dar nu a găsit dovezi suficiente ale unei conspiraţii.

Procurorul federal John Durham, care desfăşoară o anchetă paralelă despre originea anchetei amestecului pe care Rusia l-ar fi avut în campania lui Trump din 2016, a declarat că nu este de acord cu unele dintre concluziile raportului.

Procurorul general William Barr, care i-a cerut lui Durham să facă o anchetă, a declarat că raportul a arătat că FBI a lansat ancheta „pe cea mai subţire suspiciune”.

Horowitz a declarat că biroul său a început luni o nouă revizuire pentru a examina în continuare respectarea de către FBI a propriilor sale politici de verificare a metodelor utilizate pentru a obţine mandate de cercetare a cetăţenilor americani în investigaţii împotriva terorismului, precum şi în contrainformaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
trump,
fbi

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici