Grevă a angajaţilor din sectorul public în Marea Britanie, împotriva reformei pensiilor
Aproximativ 85 la sută dintre şcolile din Anglia şi Ţara Galilor ar putea fi afectate, potrivit estimărilor, dar şi creşe, colegii, universităţi, tribunale, instituţii guvernamentale şi centre de ocupare a forţei de muncă.
Porturile şi aeroporturile internaţionale ar urma de asemenea să fie afectate pentru că o parte a personalului responsabil de vămi şi controalele de imigraţie va înceta lucrul.
Primele perturbări au fost simţite de miercuri seara, odată cu intrarea în grevă a personalului de serviciu pe parcursul nopţii.
Călătorii care merg în Marea Britanie „ar putea suferi întârzieri la trecerea frontierei”, din cauza acestei mişcări, a avertizat UK Border Agency, agenţia responsabilă cu supravegherea frontierelor.
Mitinguri şi manifestaţii sunt prevăzute în circa 30 de oraşe din ţară, în special la Londra, unde liderii celor patru sindicate care au făcut apel la această grevă vor participa la un miting.
Sindicatele speră să mobilizeze circa 600.000 de angajaţi din sectorul public pentru această zi excepţională, care constituie o provocare pentru Guvernul de coaliţie condus de conservatorul David Cameron.
Dacă funcţionarii răspund masiv la apel, această mişcare socială va fi cea mai importantă de la sosirea sa la putere în mai 2010.
La originea acestei greve se află reforma pensiilor, aflată în continuare în discuţie. Ea constrânge funcţionarii să „cotizeze mai mult, să muncească mai mult şi să primească mai puţin la pensie”, potrivit sindicatelor. Vârsta de pensionare ar urma să crească la 66 de ani în 2020, faţă de 60 de ani în prezent pentru majoritatea profesorilor.
Această reformă este esenţială din cauza îmbătrânirii populaţiei, iar în caz contrar „sistemul de pensii riscă să se prăbuşească”, afirmă Guvernul.