Manifestaţii sunt prevăzute la prânz la Atena şi în marile oraşe, înaintea unui vot crucial aşteptat miercuri seara.
Marţi dimineaţa, transporturile în comun şi taxiurile nu circulau la Atena. Trenurile, la fel, nu circulau, iar mai multe zboruri interne au avut întârzieri din cauza controlorilor de trafic aerian, care au încetat activitatea timp de trei ore, începând cu ora 10.00 GMT (12.00, ora României).
De asemenea, greva afectează justiţia, mai ales judecătorii şi avocaţii.
Un dispozitiv de securitate impresionant a fost mobilizat marţi dimineaţa în jurul Parlamentului şi clădirilor guvernamentale, a constatat un jurnalist al AFP.
Proiectul de lege multianual (2013-2016), într-un singur articol de aproximativ 500 de pagini, se referă atât la creşterea vârstei de pensionare, de la 65 la 67 de ani, cât şi la suprimarea salariilor al 13-lea şi al 14-lea pentru funcţionarii publici.
Totodată, proiectul prevede scăderea anumitor prestaţii sociale, controlul gestiunii întreprinderilor publice, organizarea sistemului de sănătate sau o reglementare a dreptului muncii.
Creditorii internaţionali ai ţării, UE şi FMI, au cerut adoptarea acestor măsuri, precum şi a bugetului de stat pentru 2013, care va trebui votat duminică, aceasta fiind o condiţie necesară pentru a acorda Greciei următoarea tranşă de împrumut cu scopul de a o salva de la faliment.
„Aceste măsuri sunt ca o sabie cu două tăişuri. Pe de o parte, nu ar trebui să treacă, pe de altă parte, trebuie să treacă în mod obligatoriu”, spune Yannis Levas, în vârstă de 34 de ani, angajat al unei societăţi care caută locuri de muncă pentru (numeroşii) greci doritori să se expatrieze.
„Mai există încă dilema dacă ne întoarcem sau nu la drahmă. Şi cu această scuză vom vota măsurile”, a spus el.
„Cred că toate măsurile vor afecta profund grecii fiindcă totul este abolit, drepturile muncitorului şi tot ce a fost câştigat cu sudoarea unor luptători”, adaugă funcţionarul bancar Yiorgos Patras.
„Din ceea ce văd, ei încearcă să desfiinţeze tot”, adaugă el.