GREVĂ ISTORICĂ la Cartier: Angajaţii companiei franceze cer mărirea salariilor

Compania franceză Cartier, un renumit producător de ceasuri de lux şi bijuterii, se confruntă cu prima grevă din istoria ei, declanşată de angajaţii săi, vineri, în faţa sediului general al firmei, aflat într-un cartier de lux din Paris, pe Rue de la Paix Nr. 13.

Urmărește
345 afișări
Imaginea articolului GREVĂ ISTORICĂ la Cartier: Angajaţii companiei franceze cer mărirea salariilor

GREVĂ ISTORICĂ la Cartier: Angajaţii companiei franceze cer mărirea salariilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este un eveniment istoric, este prima oară când se declanşează o grevă la Cartier", a declarat o angajată specializată în şlefuirea nestematelor, care spune că este plătită "doar cu 1.300 de euro", după 13 ani lucraţi pentru acest producător de bijuterii.

"Nu vom renunţa, vom pierde probabil nişte bani, dar ei vor pierde milioane", a adăugat ea.

"Cartier este plin de bani, salariaţii au datorii!" şi "muncitorii sunt rău plătiţi!" scandau aproximativ 50 de angajaţi specializaţi în fabricarea bijuteriilor, veniţi cu autocarul din oraşul Reims, unde are sediul filiala Cartier Joaillerie International (CJI).

Ei au început cea de-a patra zi de grevă la Paris şi reclamă o creştere netă a salariului cu 200 de dolari.

Filiala din Reims este specializată în topirea metalelor preţioase şi în ajustarea bijuteriilor.

Cei 70 de angajaţi ai atelierului de confecţionare de bijuterii din Reims sunt în grevă, a declarat Flavien Lacrampe, un lider al sindicatului denumit Confédération générale du travail (CGT), care spune că această formă de protest va continua atât timp cât greviştii "nu vor obţine satisfacţie".

"Suntem plătiţi cu Smic (salariul minimal interprofesional de creştere, n.r.), în timp ce pentru ei totul merge foarte bine. Ultima lor cifră de afaceri a fost de 12,7 miliarde de euro", a declarat acest delegat al CGT, singurul sindicat francez reprezentat la faţa locului.

Marţi, în timpul negocierilor salariale, conducerea grupului Cartier a propus o revalorizare a salariilor cu suma brută de 75 de euro. Propunerea lor a fost considerată de salariaţi drept "o provocare".

Conducerea Cartier Joaillerie International şi-a exprimat "imensa decepţie şi lipsă de înţelegere după eşecul discuţiilor cu delegatul sindical CGT", într-un comunicat publicat joi seară.

Compania Cartier face parte din grupul elveţian Richemont, unul dintre liderii mondiali din industria produselor de lux, care deţine şi alte mărci de renume, precum Van Cleef, Arpels şi Mont Blanc.

Înfiinţată la Paris, în 1847, de Louis-François Cartier, compania a devenit celebră graţie nepotului fondatorului, Louis Cartier, şi a rămas în proprietatea familiei Cartier până în 1964.

În 1899, Alfred Cartier a decis să mute această companie familială pe Rue de la Paix Nr. 13 din Paris, actuala adresă a firmei şi centrul istoric al firmei. Cartier are birouri la Londra, din 1902, şi la New York, din 1909.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici