„Până în prezent, am contactat familiile a aproximativ 20 de victime din diferite zone ale ţării afectate de tsunami. Vom analiza ce tip de acţiuni judiciare vom declanşa”, a declarat avocatul Alfredo Morgado.
Acţiunile respective urmează să vizeze funcţionari şi nu statul, pentru acte de neglijenţă care au provocat moartea.
Primii care au dorit să depună plângere sunt doi bărbaţi care se aflau în vacanţă, împreună cu soţiile lor, în portul Dichato, în zona central-sudică. După cutremurul cu magnitudinea de 8,8, aşteptându-se la venirea unor valuri uriaşe, s-au retras pe coline.
Dar după ce au auzit un comunicat din partea Biroului naţional pentru situaţii de urgenţă (Onemi) şi declaraţii din partea preşedintelui de la acea vreme, Michelle Bachelet, îndepărtând posibilitatea de tsunami, cei patru au revenit în port. Însă au venit valuri uriaşe şi le-au ucis pe femei, potrivit celor doi.
Majoritatea victimelor provin din localităţi de coastă, ca Dichato, Curanipe şi Constitucion sau de pe Insula Juan Fernandez.
„Oamenilor li s-a spus în mod clar şi categoric că pot reveni la locuinţe, că nu riscă nimic”, potrivit lui Morgado. „Oamenii au încredere în autorităţi (…). Dacă nu ar fi spus nimic, oamenii ar fi rămas” pe coline, a adăugat el.
Numeroşi oficiali chilieni au admis o serie de erori în privinţa alertei de tsunami şi au demisionat, între care directorul Serviciului Oceanografic al Forţelor Navale (SHOA) şi directoarea Onemi.
Parchetul chilian a deschis, la rândul său, o anchetă asupra funcţionării serviciilor de informaţii şi de urgenţă în timpul catastrofei.