Gruparea palestiniană Hamas, retrasă de justiţia UE de pe lista cu organizaţii teroriste

Justiţia europeană a anulat joi, pentru un viciu de procedură, înscrierea mişcării palestiniene Hamas pe lista UE cu organizaţii teroriste, dar a menţinut blocarea activelor organizaţiei în Europa.

Urmărește
457 afișări
Imaginea articolului Gruparea palestiniană Hamas, retrasă de justiţia UE de pe lista cu organizaţii teroriste

Gruparea palestiniană Hamas, retrasă de justiţia UE de pe lista cu organizaţii teroriste (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Curtea de Justiţie precizează că această anulare "nu implică nicio apreciere de fond asupra problemei catalogării mişcării Hamas drept grupare teroristă".

Uniunea Europeană a înscris Hamasul pe această listă neagră în decembrie 2001.

"Efectele actelor anulate", respectiv blocarea fondurilor Hamas în UE, "sunt menţinute temporar pentru a garanta eficacitatea unor eventuale blocări de fonduri", a precizat tribunalul.

Consiliul are la dispoziţie trei luni pentru a lua o nouă decizie de îngheţare a fondurilor, sau două luni pentru a face apel la Curtea de Justiţie a UE împotriva acestei decizii, a adăugat tribunalul într-un comunicat.

Sesizat de Hamas, tribunalul constată că înscrierea sa pe listă este fondată "nu pe fapte examinate şi reţinute în decizii ale autorităţilor naţionale competente, ci pe acuzaţii extrase din presă şi de pe Internet".

"Poziţia comună şi jurisprudenţa cer ca baza unei decizii" de acest fel să o reprezinte "elemente examinate concret şi reţinute în decizii ale autorităţilor naţionale competente".

Tribunalul nu reţine însă argumentul Hamas, potrivit căruia gruparea nu poate fi înscrisă pe lista organizaţiilor teroriste întrucât "reprezintă un Guvern ales în mod legitim".

"Este o decizie care mă satisface", a comentat avocata Hamas, Liliane Glock.

"Tribunalul a judecat pe lege şi a răspuns la singura întrebare care contează: lista europeană a organizaţiilor teroriste trebuie să o copieze pe cea americană? Tribunalul a răspuns că nu", a apreciat avocata.

"Toate deciziile luate după 2001 care impun măsuri restrictive, inclusiv referitor la aripa armată, sunt anulate", a adăugat ea.

"Acum, aştept să văd efectele în Franţa, pentru că Franţa are o listă unică a organizaţiilor teroriste, care se limitează la preluarea înscrierilor de pe listele europene. Va trebui ca Hamas să dispară (de pe listă)", a adăugat ea.

UE a creat lista organizaţiilor teroriste în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Lista a inclus iniţial aripa armată a Hamas, după care şi aripa politică, în septembrie 2003.

Din aceleaşi motive legate de procedură, Curtea europeană de Justiţie a retras de pe listă în octombrie mişcarea separatistă Tigrii pentru eliberarea Eelam (LTTE, din Sri Lanka), menţinând de asemenea blocarea activelor.

Parlamentul European urmează să îşi exprime miercuri după-amiază sprijinul "de principiu pentru recunoaşterea statului palestinian şi soluţia bazată pe două state", votând o rezoluţie cu caracter neconstrângător în acest sens.

Dar la presiunea PPE şi contrar dorinţei socialiştilor, aflaţi la originea iniţiativei, eurodeputaţii nu vor cere statelor membre UE să recunoască statul palestinian.

PPE, principala formaţiune politică din PE, a exercitat presiuni pentru a condiţiona această perspectivă de progrese în negocierile de pace.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici