Gruparea Stat Islamic îşi continuă ofensiva în direcţia terminalelor petroliere din Libia

Gruparea Stat Islamic (SI) şi-a continuat marţi, pentru cea de-a doua zi consecutivă, ofensiva în apropierea principalelor instalaţii petroliere din nordul Libiei, situate la Al-Sidra, Ras Lanuf şi Brega, relatează AFP, în pagina electronică.

Urmărește
1202 afișări
Imaginea articolului Gruparea Stat Islamic îşi continuă ofensiva în direcţia terminalelor petroliere din Libia

Gruparea Stat Islamic îşi continuă ofensiva în direcţia terminalelor petroliere din Libia (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Un rezervor de petrol a fost lovit marţi, în schimbul de focuri care a avut loc în apropiere de Al-Sidra, între SI şi gărzile instalaţiilor petroliere, potrivit unei agenţii de presă loiale autorităţilor libiene recunoscute de comunitatea internaţională.

Mohamad al-Manfi, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale a Petrolului (NOC), a declarat pentru AFP că un rezervor a fost "distrus în întregime de foc", evaluându-l la "aproximativ 420.000 barili de petrol".

Un alt rezervor a luat foc luni în bazinul petrolier de la Ras Lanuf, iar pompierii nu au putut ajunge la faţa locului.

"Confruntările au loc într-o zonă situată la 20 de kilometri sud-vest de Al-Sidra şi am pierdut şapte dintre oamenii noştri", a declarat Ali al-Hassi, un purtător de cuvânt al gărzilor de la instalaţiile petroliere.

Luni, un colonel al forţelor loiale Guvernului libian recunoscut de comunitatea internaţională a declarat că echipa sa fost atacată de un convoi format din aproximativ zece vehicule dotate cu arme, aparţinând grupării Stat Islamic, în oraşele Al-Sidra şi Ras Lanuf.

Un responsabil al forţelor aeriene ale bazei de la Misrata a declarat că au fost efectuate raiduri aeriene împotriva poziţiilor islamiste în timpul zilei, pentru susţinerea gărzilor.

NOC a cerut luni Guvernului cu sediul în estul ţării, într-un comunicat de presă, să ajute gărzile instalaţiilor petroliere prin furnizarea de "arme, muniţie şi materiale".

Organizaţia extremistă a profitat de haosul din Libia, după căderea lui Muammar Kadhafi în 2011, pentru a se infiltra în ţară, şi controlează din iunie oraţul Sirt, situat la vest de câmpul petrolier.

Alarmată de puterea grupului terorist, comunitatea internaţională depune eforturi pentru a înfiinţa în Libia un guvern al uniunii naţionale, în timp ce cele două autorităţi rivale - una situată în est şi recunoscută de comunitatea internaţională, iar cealaltă, în capitala Tripoli- îşi dispută puterea.

Parlamentele rivale ale Libiei au semnat, pe data de 17 decembrie, un acord intermediat de ONU pentru o conducere unitară, în condiţiile în care ţara se confruntă cu un conflict ce durează de peste patru ani. Acesta prevede formarea unui guvern unitar cu sediul la Tripoli. ONU a aprobat acest acord la sfârşitul lunii decembrie, însă noul Guvern trebuie să mai obţină votul pozitiv din partea Parlamentului legitim din estul ţării, înainte de 17 ianuarie. Preşedintele acestui organism se opune însă acordului.

Libia dispune de cele mai importante rezerve de petrol din Africa, estimate la 48 de miliarde de barili.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici