- Home
- Externe
- BEIRUT, LIBAN, (19.09.2014, 18:17)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gruparea Statul Islamic îşi va apăra fiefurile de americani prin acţiuni de gherilă - experţi
Jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic (SI) se vor regrupa în zone urbane şi vor efectua acţiuni de gherilă pentru a-şi apăra fiefurile în faţa arsenalului mobilizat de către Statele Unite, potrivit unor experţi.
Urmărește
326 afișări
Gruparea Statul Islamic îşi va apăra fiefurile de americani prin acţiuni de gherilă - experţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cu scopul de a evita să se expună ca ţintă a aviaţiei americane, această organizaţie ultraradicală - care a proclamat un "califat" pe un teritoriu aflat de o parte şi de alta a frontierei dintre Irak şi Siria, de mărimea Marii Britanii - îşi va reduce sensibil mişcările în regiuni deşertice, în care combatanţii şi materialul sunt uşor de reperat.
SI "se va posta în poziţie defensivă, ascuzându-se în zone urbane, de unde poate să lupte" în caz de atac, declară generalul britanic în retragere Ben Barry, un expert militar de la Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
-
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
Guvernul Ciolacu vrea să elibereze Bucureştiul: În următorii 4 ani vrea să termine A0 alături de drumurile radiale. Pariul cel mare? Misiunea de a termina loturile lipsă de pe A1, A3, A7 şi A8, adică două autostrăzi care să treacă munţii – Carpaţii Meridionali dar şi cei Orientali
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
După succesele pe care le-a înregistrat în Irak, SI controlează mai multe oraşe importante, şi anume Mosul, Tikrit, Tell Afar - în nordul Irakului, iar Fallujah şi o parte din Ramadi - în vest. În Siria, gruparea conduce cu o mână de fier Rakka, fieful său din nord, jumătate din Deir Ezzor (est) şi numeroase localităţi mai mici.
- "Amestecarea cu populaţia"
Alt motiv al mobilizării în oraşe este să împingă forţele americane sau irakiene să comită greşeli. "Ele vor produce pierderi în rândul civililor vrând să-i atace pe islamişti", notează generalul.
"Iar aceştia din urmă îşi vor utiliza instrumentele de propagandă pentru a-i ridica pe sunniţi împotriva Guvernului irakian (condus de şiiţi) şi pentru a eroda legitimitatea coaliţiei internaţionale", preconizează generalul Barry.
Această schimbare a început deja, potrivit lui Ahmed al-Sherifi, un expert irakian în domeniul securităţii. "Daesh (acronimul SI) a început să retragă anumiţi combatanţi, în special străini, pentru a-i trimite către Siria. I-a păstrat doar pe irakieni, deoarece aceştia se pot amesteca uşor cu populaţia în caz de atac", spune el.
Expertul adaugă că, la Mosul, jihadiştii şi-au abandonat centrele de comandament instalate după cucerirea oraşului, pe 10 iunie, şi au optat pentru case private în cartiere populate, în care să nu iasă în evidenţă.
Aceeaşi tactică a fost adoptată în Siria, după ce secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat că, în Siria, campania aeriană va viza "sanctuarele" SI.
La Deir Ezzor, un militant, Abu Osama, a constatat că aceştia au golit depozitul principal de armament din regiune, situat în fostul sediu al Guvernului, iar în zona Mayadine, mai la est, şi-au abandonat mai toate poziţiile.
Inclusiv câmpurile petroliere au fost abandonate, iar familiile combatanţilor străini, care trăiau în imobile de locuinţe, au fost evacuate. "Ei pleacă, dar lasă spioni să-i informeze", dă el asigurări.
În provincia Alep (nord), gruparea s-a retras din sediile de la Al-Bab, unul dintre principalele fiefuri din această regiune.
- Revenirea la insurecţie
În opinia lui Thomas Pierret, un expert în islam din Siria, "singurul caz în care bombardamentele grele ar putea să facă diferenţa cu adevărat este pe fronturi, unde SI îşi concentrează trupele, spre exemplu la Marea, la nord de Alep, o localitate aflată sub controlul rebelilor".
"Dacă americanii atacă, SI nu ar avea altă opţiune decât să abandoneze zona şi să-i lase să înainteze pe rebeli", care luptă atât împotriva grupării teroriste, cât şi a regimului lui Bashar al-Assad.
Având 35.000 de oameni pe o suprafaţă de 215.000 de kilometri pătraţi, gruparea va fi nevoită să aleagă. "SI deţine unităţi organizate, un comandament capabil să conducă mai multe operaţiuni în mod simultan şi capacitatea de a folosi armament greu, luat de la armatele siriană şi irakiană", relevă Christopher Harmer, un analist de la Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank american.
"Cum atacurile americane vor avaria elementele vizibile ale structurii militare a SI, această organizaţie va reveni la un model insurecţional, amestecându-se cu populaţia civilă, ceea ce va îngreuna atingerea combatanţilor ei", subliniază el.
"SI va folosi aceste celule adormite, lunetişti ascunşi, maşini-capcană sau asainate ţintite. Pentru moment, angajamentul american nu reprezintă o ameninţare semnificativă pentru SI", dă asigurări Christopher Harmer.
Richard Barret, un specialist în contraterorism, este de aceeaşi părere. Gruparea "SI nu poate să contracareze raidurile americane, aşa că-şi va inversa procesul de dezvoltare. Dintr-o mişcare clandestină teroristă a avansat către un «stat», dar va fi nevoită să redevină ceea ce era înainte", subliniază el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ANALIZĂ: Ce vor face ţările din cadrul coaliţiei internaţionale contra grupării Stat Islamic. Rolul fiecărei ţări în parte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:04
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
astăzi, 17:42