Grupări jihadiste din mai multe ţări s-au întâlnit în Libia, în septembrie

Grupări jihadiste din Libia, Maroc, Tunisia şi Egipt s-au întâlnit cu reprezentanţi Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) şi ai Frontului sirian Al-Nusra, în septembrie, la Benghazi, în estul Libiei, potrivit ediţiei de duminică a ziarului german Welt am Sonntag.

Urmărește
147 afișări
Imaginea articolului Grupări jihadiste din mai multe ţări s-au întâlnit în Libia, în septembrie

Grupări jihadiste din mai multe ţări s-au întâlnit în Libia, în septembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

”Conferinţa” ar fi durat trei zile şi s-ar fi desfăşurat într-un fief al organizaţiei salafiste libiene Ansar Asharia, precizează Welt am Sonntag, fără să citeze surse.

Între cei care au luat cuvântul s-a aflat Abou Iyadh, liderul organizaţiei tunisiene Ansar Asharia, independentă faţă de structura libiană, deşi poartă acelaşi nume, căutat în legătură cu atacul comis împotriva ambasadei americane la Tunis în septembrie 2012, mai scrie duminicalul.

Welt am Sonntag povesteşte că Abou Iyadh a venit să ceară ajutor celorlalte grupări salafiste, în ipoteza în care conflictul cu Guvernul tunisian degenerează.

Abou "Iyadh ar fi cerut în cursul reuniunii să nu mai trimită tunisieni în Siria, pentru că are nevoie urgentă de combatanţi alături de el”, afirmă publicaţia.

Această solicitare a liderului grupării tunisiene ar fi fost primită prost de către Frontul Al-Nusra, pentru care ”afluxul de combatanţi străini trimişi în Siria cu miile, din Libia, de peste un an”, este capital, se arată în articol.

S-ar fi ajuns totuşi la un compromis, potrivit căruia jihadiştii tunisieni ar fi fost autorizaţi să se întoarcă acasă să lupte, însă, în schimb, Frontul Al-Nusra ar fi obţinut garanţii că toţi ceilalţi combatanţi care vor merge în Siria vor fi plasaţi sub comanda sa, ci nu a Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL), o altă grupare din cadrul Al-Qaida, aflată în concurenţă cu Frontul Al-Nusra.

Profitând de golul din domeniul securităţii de după înlăturarea lui Muammar Kadhafi de la putere, gruparea libiană Ansar Asharia deţine controlul în special asupra părţii de est a Libiei, la Benghazi, Sirt şi Derna, potrivit unor surse locale.

Atacuri comise în estul Libiei, ca cele de la 11 septembrie 2012 împotriva Consulatului Statelor Unite de la Benghazi, în care au fost ucişi ambasadorul Chris Stevens şi alţi trei americani, sunt atribuite adesea unor grupări islamiste, inclusiv Ansar Asharia, de către experţi libieni şi străini.

Autorităţile nu îndrăznesc, însă, să acuze în mod direct aceste grupări puternic înarmate, de frica unor represalii, sunt de părere aceşti experţi.

Recent, Ansar Asharia a anunţat într-un comunicat că nu recunoaşte instituţiile statului libian şi nici serviciile de securitate ale ţării, pe care le-a catalogat ca fiind apostate şi "Taghout" (forţe malefice, în serviciul tiraniei).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici