Grupul care contestă în justiţie aplicarea rezultatului referendumului din Marea Britanie: Cetăţenii au fost induşi în eroare. Să decidă Parlamentul

Marea Britanie trebuie să organizeze o dezbatere politică publică înainte de a părăsi Uniunea Europeană, iar decizia trebuie să aparţină Parlamentului, argumentează grupul care contestă în justiţie aplicarea în mod direct a rezultatului referendumului, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Urmărește
3189 afișări
Imaginea articolului Grupul care contestă în justiţie aplicarea rezultatului referendumului din Marea Britanie: Cetăţenii au fost induşi în eroare. Să decidă Parlamentul

Grupul care contestă în justiţie aplicarea rezultatului referendumului din Marea Britanie: Cetăţenii au fost induşi în eroare. Să decidă Parlamentul

Mulţi cetăţeni au fost induşi în eroare şi au votat în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără a-şi da seama că nu exista un plan concret de părăsire a Blocului comunitar, astfel că decizia trebuie să aparţină Parlamentului, afirmă Gina Miller, cofondator al companiei SCM Private.

Gina Miller face parte din grupul care contestă în justiţie aplicarea rezultatului referendumului, cerându-i premierului Theresa May să lase Parlamentul să stabilească termenii sau oportunitatea ieşirii din UE.

"Cred că oamenii au fost induşi în eroare. Nu şi-au dat seama că referendumul nu avea valoare obligatorie din punct de vedere legal; în plus, nu există niciun plan concret de ieşire din UE", a argumentat Miller, în vârstă de 51 de ani.

"Iniţiativa mea susţine necesitatea unei dezbateri politice despre efectele ieşirii din UE", a subliniat Miller.

Cazul prezentat în instanţă de Gina Miller va fi analizat de Înalta Curte de Justiţie în octombrie, dar ar putea ajunge la Curtea Supremă de Justiţie, în decembrie.

Săptămâna trecută, peste 1.000 de avocaţi britanici au cerut Guvernului să lase decizia de ieşire din UE în sarcina Parlamentului, argumentând că referendumul nu are caracter obligatoriu.

La referendumul din 23 iunie au participat 72,2% dintre alegătorii britanici înregistraţi. În total, 17,41 de milioane de britanici (51,9%) s-au pronunţat în favoarea ieşirii din UE, iar alţi 16,14 milioane (48,1%) pentru rămânerea în Blocul comunitar.

Majoritatea membrilor Parlamentului britanic cred că ieşirea din Uniunea Europeană ar fi o catastrofă, astfel că ar putea bloca iniţiativa, în pofida rezultatelor referendumului, care nu are caracter obligatoriu, nota, imediat după referendum, cotidianul The Times. Doar "circa 160 dintre cei 650 de parlamentari aleşi în 2015 vor ieşirea Marii Britanii din UE. Majoritatea membrilor Camerei Comunelor cred că ieşirea din UE ar fi o eroare. Mulţi cred că ar fi o eroare foarte gravă, iar cei care cred că ar fi o catastrofă nu sunt puţini. În acest context, experimentul nostru privind democraţia directă tinde să se lovească de tradiţia democraţiei reprezentative ca un asteroid gigant de Lună", scria editorialistul Matthew Parris, în cotidianul britanic The Times.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici