Prima pagină » Știri externe » Reporteri fără frontiere: 50 de jurnalişti au fost ucişi anul acesta, iar alţi 387 sunt după gratii

Reporteri fără frontiere: 50 de jurnalişti au fost ucişi anul acesta, iar alţi 387 sunt după gratii

Reporteri fără frontiere: 50 de jurnalişti au fost ucişi anul acesta, iar alţi 387 sunt după gratii

50 de jurnalişti au fost ucişi anul acesta, iar alţi 387 sunt după gratii. Cifrele sunt anunţate în raportul anual al asociaţiei Reporteri fără frontiere. Tratamentul abuziv asupra jurnaliştilor a crescut enorm în ţari aflate în stare de pace.

Mexic, India, Filipine şi Honduras sunt ţările aflate în stare de pace cele mai periculoase. În acelaşi timp, 84% din jurnalişti au fost ţinte cunoscute, unii dintre ei fiind şi torturaţi.

Unul dintre cele mai notorii cazuri de anul acesta este cel al jurnalistului freelancer Luis Almendares. A fost un critic al corupţiei locale şi al violenţei poliţiei. La fel ca ceilalţi doi jurnalişti hondurieni ucişi în 2020, el a fost împuşcat. Până în prezent nu a apărut niciun răspuns din partea autorităţilor şi nici o anchetă serioasă.

Luis Almendares, jurnalist: În celălalt capăt al lumii, în India, Rakesh Singh Nirbhik a fost incendiat. Incidentul s-a produs în propria lui casă, după ce a fost stropit cu aclool. Călăii au fost nişte indivizi trimişi de un oficial local criticat de jurnalist pentru corupţie.

Rakesh Singh Nirbhik, jurnalist: Un alt caz foarte trist a fost înregistrat în Iran. Rouhollah Zam a fost condamnat la moarte prin spânzurare, pe nedrept. A fost prima pedeapsă asemănătoare pentru un jurnalist, din Iran, în ultimii 30 de ani.

Rouhollah Zam, jurnalist: În acest an paisprezece jurnalişti sunt reţinuţi din cauza acoperirii subiectelor legate de pandemie.