„Atacurile sistematice şi generalizate împotriva civililor pot fi crime împotriva umanităţii. Autorităţile trebuie să înceteze imediat astfel de acte ilegale de violenţă împotriva manifestanţilor”, a declarat Pillay.
Unul dintre emisarii săi, Frej Fenniche, a declarat că a primit informaţii din presă şi din mai multe surse despre „bombardamente şi utilizarea aviaţiei pentru a deschide focul împotriva mulţimii”.
„Înaltul comisar consideră că acest gen de atacuri informatice contra civililor pot fi considerate crime împotriva umanităţii. Dar nu comisarul trebuie să spună dacă sunt crime împotriva umanităţii, ci tribunalele naţionale, regionale sau internaţionale”, precizează Fenniche.
Pillay a cerut iniţierea unei „anchete internaţionale independente” pe tema violenţelor din Libia, îndemnând autorităţile să înceteze imediat „gravele încălcări ale drepturilor omului”.
În timp ce Consiliul de Securitate ONU trebuie să organizeze la New York o sesiune specială pe tema Libiei, Pillay a declarat că „membrii comunităţii internaţionale trebuie să condamne la unison aceste acte şi să se asigure că li se va face dreptate victimelor actelor de reprimare”.
„Statul are obligaţia protejării dreptului la viaţă, la libertate şi la securitate”, adaugă oficialul ONU.
Potrivit Înaltului comisariat ONU, violenţele din Libia s-au soldat cu 250 de morţi şi sute de răniţi.
Potrivit Federaţiei Internaţionale a Ligilor Drepturilor Omului, actele de reprimare din Libia s-au soldat cu 300 – 400 de morţi şi cu mii de răniţi.