Guterres: Progresul înregistrat în deceniile trecute este în pericol. Războiul şi conflictele ameninţă omenirea

Progresul de decenii este în pericol. Războiul şi conflictele ameninţă milioane de oameni, iar sănătatea a miliarde de oameni este pusă în pericol de criza climatică, în timp ce pandemia a dus la o regresie, în general, spune secretarul general al ONU, António Guterres.

Urmărește
387 afișări
Imaginea articolului Guterres: Progresul înregistrat în deceniile trecute este în pericol. Războiul şi conflictele ameninţă omenirea

Sursa foto: Profimedia

António Guterres a spus, duminică, la deschiderea anuală a Adunării Mondiale a Sănătăţii, organul decizional al OMS, că speranţa de viaţă la nivel mondial a crescut cu peste 50%, mortalitatea infantilă a scăzut cu 60% în 30 de ani, variola a fost eradicată, iar poliomielita e pe cale de dispariţie.

Dar progresul este în pericol. Războiul şi conflictele ameninţă milioane de oameni. Sănătatea a miliarde de oameni este pusă în pericol de criza climatică. Pandemia a blocat progresul şi a dus la o regresie în ceea ce priveşte Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) 2030.

„Ne putem întoarce pe calea progresului. Ne putem realiza ambiţiile privind sănătatea şi bunăstarea, dar numai dacă lumea lucrează împreună. Dacă cooperăm, în ciuda tensiunilor dintre naţiuni",a afirmat Guterres.

El a declarat că promovarea sănătăţii publice pe termen lung înseamnă consolidarea independenţei, autorităţii şi finanţării OMS, "care se află în centrul efortului nostru internaţional" şi care trebuie să aibă un rol-cheie de coordonare în combaterea următoarei pandemii.

În timp ce negocierile internaţionale continuă pentru un nou plan de acţiune în caz de pandemie, "este vital să ne pregătim pentru ameninţările la adresa sănătăţii care vor veni - de la noi pandemii la pericolele climatice - astfel încât să prevenim acolo unde putem şi să răspundem rapid şi eficient acolo unde nu putem", a declarat şeful ONU.

La rândul său, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că ieşirea lumii din tunelul întunecat al COVID-19 nu a fost "doar sfârşitul unui vis urât din care ne-am trezit. Nu putem pur şi simplu să continuăm aşa cum am făcut-o înainte".

Lecţiile dureroase ale pandemiei trebuie să fie înţelese, a spus el.

"Principala dintre aceste lecţii este aceea că putem face faţă ameninţărilor comune doar cu un răspuns comun": "Acesta este momentul să scriem împreună un nou capitol în istoria sănătăţii mondiale, să trasăm împreună o nouă cale de urmat, să facem lumea mai sigură pentru copiii şi nepoţii noştri, împreună”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici